REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký štrúdlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další variace na téma štrúdl či jablečný závin. Tento recept je podle Naďi Indruchové, skvělé kuchařky, fotografky a amatérské gastronomické publicistky.


Ingredience:
Na těsto:
420 ghladké mouky
125 gmásla
125 gsádla
10 lžicledové vody
2 lžíceocta
1 zarovnaná lžičkasoli
2 ksžloutky
Na náplň:
9 ksstředně velkých jablek
2 hrstinahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 hrstbrusinek
1 hrstrozinek
6 lžicstrouhanky
1 lžícemásla
2 lžičkymleté skořice
kandovaná pomerančová kůra (nemusí být, ale hezky to ovoní)
rupicový cukr dle chuti (není ani nutný, pakliže máme sladká jablka)
Na potření po upečení, ostatní:
2 lžícemásla
panák rumu
mouka na vál a papír na pečení
moučkový cukr na posypání závinu

Postup:

1. Na vál si prosijeme mouku a vyhloubíme důlek, v hrnku rozšleháme vodu s octem, solí a žloutky, přidáme oba změklé tuky, všechno zpracováváme nejprve příborovým nožem, tekutou složku přidáváme postupně, pak už zpracujeme rukama v pružné nelepivé těsto, které necháme v chladu odpočinout (klidně i přes noc)
2. Mezitím si připravíme náplň; na másle dozlatova osmahneme jemnou strouhanku a necháme zchládnout, jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme skořici, brusinky, rozinky a ořechy, případně dosladíme
3. Odpočaté těsto si rozdělíme na tři části, taktéž osmaženou strouhanku a ochucená jablka si rozdělíme na třetiny
4. Na zlehka pomoučené podložce vyválíme z každé části těsta obdélník, na který dáme strouhanku a jablkovou náplň, trochu přehneme boční okraje (aby nám nevytekla náplň) a zavineme, spoje necháme vespod
5. Záviny přeneseme na pečícím papírem vystlaný plech a pečeme v troubě na 200 °C do světlehněda, tedy přibližně 30 minut
6. Máslo necháme rozehřát, přidáme rum a tím rumovým máslíčkem ihned po vytažení z trouby štrúdle potřeme
7. Upečené nohavice posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy