REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký štrúdlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další variace na téma štrúdl či jablečný závin. Tento recept je podle Naďi Indruchové, skvělé kuchařky, fotografky a amatérské gastronomické publicistky.


Ingredience:
Na těsto:
420 ghladké mouky
125 gmásla
125 gsádla
10 lžicledové vody
2 lžíceocta
1 zarovnaná lžičkasoli
2 ksžloutky
Na náplň:
9 ksstředně velkých jablek
2 hrstinahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 hrstbrusinek
1 hrstrozinek
6 lžicstrouhanky
1 lžícemásla
2 lžičkymleté skořice
kandovaná pomerančová kůra (nemusí být, ale hezky to ovoní)
rupicový cukr dle chuti (není ani nutný, pakliže máme sladká jablka)
Na potření po upečení, ostatní:
2 lžícemásla
panák rumu
mouka na vál a papír na pečení
moučkový cukr na posypání závinu

Postup:

1. Na vál si prosijeme mouku a vyhloubíme důlek, v hrnku rozšleháme vodu s octem, solí a žloutky, přidáme oba změklé tuky, všechno zpracováváme nejprve příborovým nožem, tekutou složku přidáváme postupně, pak už zpracujeme rukama v pružné nelepivé těsto, které necháme v chladu odpočinout (klidně i přes noc)
2. Mezitím si připravíme náplň; na másle dozlatova osmahneme jemnou strouhanku a necháme zchládnout, jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na slzičkovém struhadle, přidáme skořici, brusinky, rozinky a ořechy, případně dosladíme
3. Odpočaté těsto si rozdělíme na tři části, taktéž osmaženou strouhanku a ochucená jablka si rozdělíme na třetiny
4. Na zlehka pomoučené podložce vyválíme z každé části těsta obdélník, na který dáme strouhanku a jablkovou náplň, trochu přehneme boční okraje (aby nám nevytekla náplň) a zavineme, spoje necháme vespod
5. Záviny přeneseme na pečícím papírem vystlaný plech a pečeme v troubě na 200 °C do světlehněda, tedy přibližně 30 minut
6. Máslo necháme rozehřát, přidáme rum a tím rumovým máslíčkem ihned po vytažení z trouby štrúdle potřeme
7. Upečené nohavice posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme na jednotlivé řezy a můžeme podávat.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy