REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný chlebíček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další ze zimních receptů od blogerky Karolíny Kamberské, která tento recept připravila ve spolupráci s firmou Fino. Recept je inspirovaný recepturou na klasický biskupský chlebíček.


Ingredience:
250 ghladké špaldové mouky
160 gměklého másla + na vymazání formy
120 gsušeného ovoce (např. brusinky, rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle, ananas)
70 gtřtinového cukru
70 gtekutého medu
70 grůzných ořechů (nesolených)
50 gvyloupaných mandlí
50 ghořké čokolády
1 sáčekprášek do pečiva
3 lžícetuzemského rumu
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkamletého zázvoru
4 ksvejce
2 ksdrcené hřebíčky
1 ksbanán
dřeň z 1 vanilkového lusku
strouhanka na vysypání formy
Na polevu:
180 gmoučkového cukru
4 lžičkycitronové šťávy
3 lžičkyhorké vody

Postup:
  1. Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň 1 hodinu, malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu
  2. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a veškerým kořením, z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu, a zbytek pokrájejte, také čokoládu pokrájejte nahrubo
  3. Troubu si rozpalte na 160 °C
  4. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce, k této směsi přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosijte přes síto na mouku), vymíchejte hladké těsto, do něj přidejte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu, dobře promíchejte
  5. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto, uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý
  6. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě, pak teprve vyklopte
  7. V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka, měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte
  8. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy, nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy