REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný chlebíček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další ze zimních receptů od blogerky Karolíny Kamberské, která tento recept připravila ve spolupráci s firmou Fino. Recept je inspirovaný recepturou na klasický biskupský chlebíček.


Ingredience:
250 ghladké špaldové mouky
160 gměklého másla + na vymazání formy
120 gsušeného ovoce (např. brusinky, rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle, ananas)
70 gtřtinového cukru
70 gtekutého medu
70 grůzných ořechů (nesolených)
50 gvyloupaných mandlí
50 ghořké čokolády
1 sáčekprášek do pečiva
3 lžícetuzemského rumu
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkamletého zázvoru
4 ksvejce
2 ksdrcené hřebíčky
1 ksbanán
dřeň z 1 vanilkového lusku
strouhanka na vysypání formy
Na polevu:
180 gmoučkového cukru
4 lžičkycitronové šťávy
3 lžičkyhorké vody

Postup:
  1. Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň 1 hodinu, malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu
  2. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a veškerým kořením, z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu, a zbytek pokrájejte, také čokoládu pokrájejte nahrubo
  3. Troubu si rozpalte na 160 °C
  4. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce, k této směsi přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosijte přes síto na mouku), vymíchejte hladké těsto, do něj přidejte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu, dobře promíchejte
  5. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto, uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý
  6. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě, pak teprve vyklopte
  7. V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka, měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte
  8. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy, nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy