REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocný chlebíček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další ze zimních receptů od blogerky Karolíny Kamberské, která tento recept připravila ve spolupráci s firmou Fino. Recept je inspirovaný recepturou na klasický biskupský chlebíček.


Ingredience:
250 ghladké špaldové mouky
160 gměklého másla + na vymazání formy
120 gsušeného ovoce (např. brusinky, rozinky, meruňky, švestky, fíky, datle, ananas)
70 gtřtinového cukru
70 gtekutého medu
70 grůzných ořechů (nesolených)
50 gvyloupaných mandlí
50 ghořké čokolády
1 sáčekprášek do pečiva
3 lžícetuzemského rumu
2 lžičkymleté skořice
1 lžičkamletého zázvoru
4 ksvejce
2 ksdrcené hřebíčky
1 ksbanán
dřeň z 1 vanilkového lusku
strouhanka na vysypání formy
Na polevu:
180 gmoučkového cukru
4 lžičkycitronové šťávy
3 lžičkyhorké vody

Postup:
  1. Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek, dejte ho do misky střední velikosti a zalijte několika lžícemi rumu, promíchejte, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat alespoň 1 hodinu, malou hrst různobarevného sušeného ovoce si ale ještě před naložením odložte na stranu na ozdobu
  2. Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a veškerým kořením, z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu, a zbytek pokrájejte, také čokoládu pokrájejte nahrubo
  3. Troubu si rozpalte na 160 °C
  4. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce, k této směsi přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosijte přes síto na mouku), vymíchejte hladké těsto, do něj přidejte sušené ovoce, pokrájené ořechy, mandle a čokoládu, dobře promíchejte
  5. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou a vlijte do ní těsto, uhlaďte ho stěrkou a poté pečte cca 60 minut, povrch by měl být tmavě zlatavý
  6. Po upečení nechte zvolna vystydnout v pootevřené troubě, pak teprve vyklopte
  7. V misce vymíchejte suroviny na polevu dohladka, měla by být velmi hustá, aby zůstala víceméně na horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po stranách – zbytečně ji tedy neřeďte
  8. Hotovou, lesklou polevou potřete chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi a ořechy, nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy