Do tohoto sladkého moučníku můžeme přidat rozličné dobroty, které máme ve spíži: mandle, rozinky, oříšky, třešně, zavařenou pomerančovou kůru, zavařené dýně nebo i čokoládu.
Ingredience:
2 ks | vejce |
80 g | cukru |
60 g | polohrubé mouky |
150 g | ovoce (s oříšky, čokoládou....) |
2 lžíce | hrubé mouky |
citrónová kůra | |
skořice | |
chlebíčková forma (forma na srnčí hřbet) | |
čokoláda na polevu |
Postup:
1. Vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků
2. Žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylí cukr a ušleháme dohusta
4. Do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu
5. Zlehka zamícháme prosátou moukou a nakonec přidáme zbylí sníh
6. Všechny ingredience (ovoce, mandle, rozinky….
čokoládu) pokrájíme nadrobno, čokoládu nahřátým nožem a před zamícháním do těsta posypeme a protřeseme se lžící hrubé mouky (ovoce pak nepadne v těstě ke dnu)
7. Okořeníme polovinou lžičky skořice a citrónové kůry
8. Potom těsto nalijeme do vymazané chlebíčkové formy, vysypané hrubou moukou
9. Pečeme v předehřáté troubě (170 °C) pomalu, asi půl hodiny
10. Po vychladnutí celý chlebíček zalijeme horkou čokoládou, rozehřátou ve vodní lázni
11. Necháme ztuhnout a můžeme nakrájet na jednotlivé plátky.