REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukrářská vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka ze dvou kynutých těst, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto (1 část):
1 lžícecukru
120 mlmléka
250 ghrubé mouky
30 gdroždí
4 ksžloutků
Na těsto (2 část):
1/2 lžičkysoli
1/2 lžičkystrouhaného muškátového květu
250 ghladké mouky
125 gmásla
120 gcukru krupice
60 grozinek
60 gloupaných sekaných mandlí
1 ksvanilkového cukru
strouhaná kůra z 1/2 citronu
Na dohotovení:
50 gmandlových lupínků
1 ksvejce na potření
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, cukru, poloviny vlažného mléka a 1 lžíce hrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout
2. Do mísy dáme zbylou hrubou mouku, mléko, žloutky, vzešlý kvásek a vypracujeme řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout
3. Potom přidáme prosátou hladkou mouku, krupicový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, na drobno nasekané mandle, rozinky, vanilkový cukr, muškátový květ, změklé na menší kousky nakrájené máslo a vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme znovu na teplém místě asi 45 minut kynout
4. Pak vykynuté těsto zlehka propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny, spodní díl vánočky spleteme ze 4 pramenů a položíme na plech vyložený pečicím papírem, druhou vrstvu spleteme ze 3 pramenů a položíme na spodní díl, poslední 2 prameny stočíme, položíme na povrch a konce zasuneme pod vánočku
5. Vánočku necháme ještě na teplém místě 30 minut kynout, po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut
6. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.

Doporučení:

Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy