REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cukrářská vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka ze dvou kynutých těst, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto (1 část):
1 lžícecukru
120 mlmléka
250 ghrubé mouky
30 gdroždí
4 ksžloutků
Na těsto (2 část):
1/2 lžičkysoli
1/2 lžičkystrouhaného muškátového květu
250 ghladké mouky
125 gmásla
120 gcukru krupice
60 grozinek
60 gloupaných sekaných mandlí
1 ksvanilkového cukru
strouhaná kůra z 1/2 citronu
Na dohotovení:
50 gmandlových lupínků
1 ksvejce na potření
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, cukru, poloviny vlažného mléka a 1 lžíce hrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout
2. Do mísy dáme zbylou hrubou mouku, mléko, žloutky, vzešlý kvásek a vypracujeme řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout
3. Potom přidáme prosátou hladkou mouku, krupicový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, sůl, na drobno nasekané mandle, rozinky, vanilkový cukr, muškátový květ, změklé na menší kousky nakrájené máslo a vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme znovu na teplém místě asi 45 minut kynout
4. Pak vykynuté těsto zlehka propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny, spodní díl vánočky spleteme ze 4 pramenů a položíme na plech vyložený pečicím papírem, druhou vrstvu spleteme ze 3 pramenů a položíme na spodní díl, poslední 2 prameny stočíme, položíme na povrch a konce zasuneme pod vánočku
5. Vánočku necháme ještě na teplém místě 30 minut kynout, po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut
6. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy