Tento recept jsem zdědila po manželově babičce. Cvibak se u nich vždycky pekl na vánoce a velikonoce.
Ingredience:
400-500 g | polohrubé mouky |
300 g | směs kandovaného ovoce, pomerančové kůry, rozinek, nahrubo nasekané čokolády .... |
200 g | krupicového cukru |
1 sáček | kypřící prášek do pečiva |
2 ks | vejce |
jedno vejce na potření | |
papír na pečení, dóza s uzávěrem |
Postup:
1. Celá vejce ušleháme spolu s cukrem do husté pěny
2. Přidáme kandované ovoce, ořechy, čokoládu, rozinky … nakonec po částech přidáme mouku s pečivovým práškem
3. Na vále si z těsta vyválíme 5 “hadů”, ty přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě na 180 °C asi 12 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a ještě 20 minut dopékáme
4. Na mřížce necháme chvilku vychládnout a ještě teplé nakrájíme
5. Po vychladnutí dáme do uzavíratelné dózy a necháme 2 dny uležet.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová