REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový velikonoční dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený korpus rozkrájený na pláty, ty slepené krémem. Dort také ozdobený krémem i z venku, na vrchní straně i po bocích, nakonec dozdobený velikonočními vejci.


Ingredience:
Na těto:
600 ghladké mouky
300 gcukru moučka
200 gHery máslová příchuť
100 gkvalitního kakaového prášku
500 mlpolotučného mléka
500 mlhorké vody
1 sáčekprášek do pečiva
1 lžičkajedlé sody
4 ksvejce
špetka soli
Na krém:
750 gmascarpone
400 gkvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
400 gsmetany ke šlehání
Na ozdobení:
libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti

Postup:
  1. Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně.
  2. Heru rozpusťte v hrnci na plotně. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou Heru nechejte trochu vychladnout a zašlehejte do mléka s vejci.
  3. Předehřejte si troubu, na 170 °C.
  4. Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší.
  5. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto.
  6. Pečte asi 50-60 minut, nebo dle potřeby. Otestujte špejlí. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem.
  7. Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne.
  8. Připravte si krém; základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády. Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout. Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému.
  9. Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte.
  10. Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.
Poznámka:

Zdroj: www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy