REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový velikonoční dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený korpus rozkrájený na pláty, ty slepené krémem. Dort také ozdobený krémem i z venku, na vrchní straně i po bocích, nakonec dozdobený velikonočními vejci.


Ingredience:
Na těto:
600 ghladké mouky
300 gcukru moučka
200 gHery máslová příchuť
100 gkvalitního kakaového prášku
500 mlpolotučného mléka
500 mlhorké vody
1 sáčekprášek do pečiva
1 lžičkajedlé sody
4 ksvejce
špetka soli
Na krém:
750 gmascarpone
400 gkvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
400 gsmetany ke šlehání
Na ozdobení:
libovolné množství čokoládových vajíček, různé velikosti

Postup:
  1. Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, cukr, kakao, sůl, prášek do pečiva a sodu. Promíchejte opravdu důkladně.
  2. Heru rozpusťte v hrnci na plotně. V menší misce smíchejte mléko a vejce, prošlehejte metličkou. Rozpuštěnou Heru nechejte trochu vychladnout a zašlehejte do mléka s vejci.
  3. Předehřejte si troubu, na 170 °C.
  4. Tekutou část receptu přidejte do mísy se sypkými surovinami. Promíchejte. Vznikne hustá směs, kterou rozředíte horkou vodou. Důkladně promíchejte. Nelekejte se, těsto bude řidší.
  5. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 nebo 28 cm. Vyložte její dno i boky pečícím papírem a nalijte do ní připravené těsto.
  6. Pečte asi 50-60 minut, nebo dle potřeby. Otestujte špejlí. Nelekejte se, povrch korpusu hodně vyskočí a bude popraskaný. Vše zamaskujete krémem.
  7. Korpus nechejte úplně vychladnout. Pokud máte čas, ideálně do druhého dne.
  8. Připravte si krém; základem je mascarpone a čokoládová ganache, což je směs smetany a čokolády. Smetanu dejte do hrnce, na plotnu a přiveďte k varu. Vypněte plotnu a nalámejte do smetany čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté vymíchejte metličkou do hladké čokoládové hmoty. Nechejte vychladnout. Až je ganache vlažná, téměř studená, dejte do mísy robota se šlehací metlou mascarpone a přidejte ganache. Vyšlehejte na vysoké otáčky do čokoládového krému.
  9. Korpus dortu prokrojte čtyřikrát nebo pětkrát, jak vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy promažte krémem. Kdo chce, může použít i marmeládu. Celý dort pomažte krémem, pěkně uhlaďte.
  10. Ozdobte čokoládovými vajíčky. Nechejte vychladit v lednici.
Poznámka:

Zdroj: www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy