REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dobos dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento dort pochází z Maďarska, kde je velmi populární. Jak to tak bývá, existuje desítky variant této sladké lahůdky. Originální receptura pochází již z roku 1884!


Ingredience:
Na piškotové pláty:
6 ksvajec
120 gmoučkového cukru
120 ghladké mouky
špetka soli do bílkového sněhu
Na krém:
250 gzměklého másla
200 gmoučkového cukru
80 gholandského kakaa
na ozdobu sekané mandle
Ostatní:
papír na pečení, moučkový cukr, holandské kakao, karamelové plátky

Postup:

1. Na rub archů pečícího papíru si předkreslíme 5-6 kruhů o průměru cca 20 cm
2. Z bílků se špetkou soli vyšleháme polotuhý sníh a postupně přisypáváme a zašleháváme 100 g moučkového cukru, sníh vyšleháme téměř do tuhých špiček, opatrně, obracením stěrky, vmícháme hladkou mouku
3. Žloutky se zbývajícím cukrem vyšleháme do světlé pěny a velmi opatrně vmícháme do hmoty bílkové
4. Na líc pečícího papíru do předkreslených kruhů postupně nanášíme části těsta, opatrně rozetřeme až do okrajů a pečeme v troubě předehřáté na cca 185 °C asi 8-10 min, každý upečený plátek obrátíme lícem dolů na pečící papír poprášený moučkovým cukrem a opatrně z něj stáhneme papír, na kterém se pekl
5. Na rovné ploše necháme vychladnout, vychladlé plátky proložené papírem položíme na sebe a zatížíme (třeba kastrolem, vyhneme se tak pokroucení okrajů, jako se to stalo mně) 6. Mezitím si vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do lehlé, nadýchané bílé pěny, postupně zašleháme přesáté kakao a všechno dohromady prošleháme do hladkého čokoládového krému
7. Na každý plát piškotu naneseme část krému a naskládáme je na sebe, potřeme i povrch dortu a pěkně dohladka uhladíme, boky krému ozdobíme sekanými mandlemi
8. Dort necháme dobře vychladit a uležet, proto připravujeme den i dva dopředu
9. Vršek dortu poprášíme holandským kakaem a ozdobíme karamelovými plátky nebo hvězdičkami krému.

Doporučení:

Originál tohoto dortu by měl na vršku nést ještě jeden piškotový plátek politý karamelem, který se nechá zatuhnout a plát se pak nakrájí nad plamenem nahřátým nožem na trojúhelníčkové dílky a těmi se zdobí jednotlivé porce. Ať jsem nahřívala jak jsem nahřívala, dopadlo to katastrofálně, takže za hlasitého nadávání putoval rozmašírovaný plát do koše a na vršku dortu se ocitly jako ozdoba zbytky karamelu sloupané z pečícího papíru.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy