REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dobos dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento dort pochází z Maďarska, kde je velmi populární. Jak to tak bývá, existuje desítky variant této sladké lahůdky. Originální receptura pochází již z roku 1884!


Ingredience:
Na piškotové pláty:
6 ksvajec
120 gmoučkového cukru
120 ghladké mouky
špetka soli do bílkového sněhu
Na krém:
250 gzměklého másla
200 gmoučkového cukru
80 gholandského kakaa
na ozdobu sekané mandle
Ostatní:
papír na pečení, moučkový cukr, holandské kakao, karamelové plátky

Postup:

1. Na rub archů pečícího papíru si předkreslíme 5-6 kruhů o průměru cca 20 cm
2. Z bílků se špetkou soli vyšleháme polotuhý sníh a postupně přisypáváme a zašleháváme 100 g moučkového cukru, sníh vyšleháme téměř do tuhých špiček, opatrně, obracením stěrky, vmícháme hladkou mouku
3. Žloutky se zbývajícím cukrem vyšleháme do světlé pěny a velmi opatrně vmícháme do hmoty bílkové
4. Na líc pečícího papíru do předkreslených kruhů postupně nanášíme části těsta, opatrně rozetřeme až do okrajů a pečeme v troubě předehřáté na cca 185 °C asi 8-10 min, každý upečený plátek obrátíme lícem dolů na pečící papír poprášený moučkovým cukrem a opatrně z něj stáhneme papír, na kterém se pekl
5. Na rovné ploše necháme vychladnout, vychladlé plátky proložené papírem položíme na sebe a zatížíme (třeba kastrolem, vyhneme se tak pokroucení okrajů, jako se to stalo mně) 6. Mezitím si vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do lehlé, nadýchané bílé pěny, postupně zašleháme přesáté kakao a všechno dohromady prošleháme do hladkého čokoládového krému
7. Na každý plát piškotu naneseme část krému a naskládáme je na sebe, potřeme i povrch dortu a pěkně dohladka uhladíme, boky krému ozdobíme sekanými mandlemi
8. Dort necháme dobře vychladit a uležet, proto připravujeme den i dva dopředu
9. Vršek dortu poprášíme holandským kakaem a ozdobíme karamelovými plátky nebo hvězdičkami krému.

Doporučení:

Originál tohoto dortu by měl na vršku nést ještě jeden piškotový plátek politý karamelem, který se nechá zatuhnout a plát se pak nakrájí nad plamenem nahřátým nožem na trojúhelníčkové dílky a těmi se zdobí jednotlivé porce. Ať jsem nahřívala jak jsem nahřívala, dopadlo to katastrofálně, takže za hlasitého nadávání putoval rozmašírovaný plát do koše a na vršku dortu se ocitly jako ozdoba zbytky karamelu sloupané z pečícího papíru.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy