REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dobos dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento dort pochází z Maďarska, kde je velmi populární. Jak to tak bývá, existuje desítky variant této sladké lahůdky. Originální receptura pochází již z roku 1884!


Ingredience:
Na piškotové pláty:
6 ksvajec
120 gmoučkového cukru
120 ghladké mouky
špetka soli do bílkového sněhu
Na krém:
250 gzměklého másla
200 gmoučkového cukru
80 gholandského kakaa
na ozdobu sekané mandle
Ostatní:
papír na pečení, moučkový cukr, holandské kakao, karamelové plátky

Postup:

1. Na rub archů pečícího papíru si předkreslíme 5-6 kruhů o průměru cca 20 cm
2. Z bílků se špetkou soli vyšleháme polotuhý sníh a postupně přisypáváme a zašleháváme 100 g moučkového cukru, sníh vyšleháme téměř do tuhých špiček, opatrně, obracením stěrky, vmícháme hladkou mouku
3. Žloutky se zbývajícím cukrem vyšleháme do světlé pěny a velmi opatrně vmícháme do hmoty bílkové
4. Na líc pečícího papíru do předkreslených kruhů postupně nanášíme části těsta, opatrně rozetřeme až do okrajů a pečeme v troubě předehřáté na cca 185 °C asi 8-10 min, každý upečený plátek obrátíme lícem dolů na pečící papír poprášený moučkovým cukrem a opatrně z něj stáhneme papír, na kterém se pekl
5. Na rovné ploše necháme vychladnout, vychladlé plátky proložené papírem položíme na sebe a zatížíme (třeba kastrolem, vyhneme se tak pokroucení okrajů, jako se to stalo mně) 6. Mezitím si vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do lehlé, nadýchané bílé pěny, postupně zašleháme přesáté kakao a všechno dohromady prošleháme do hladkého čokoládového krému
7. Na každý plát piškotu naneseme část krému a naskládáme je na sebe, potřeme i povrch dortu a pěkně dohladka uhladíme, boky krému ozdobíme sekanými mandlemi
8. Dort necháme dobře vychladit a uležet, proto připravujeme den i dva dopředu
9. Vršek dortu poprášíme holandským kakaem a ozdobíme karamelovými plátky nebo hvězdičkami krému.

Doporučení:

Originál tohoto dortu by měl na vršku nést ještě jeden piškotový plátek politý karamelem, který se nechá zatuhnout a plát se pak nakrájí nad plamenem nahřátým nožem na trojúhelníčkové dílky a těmi se zdobí jednotlivé porce. Ať jsem nahřívala jak jsem nahřívala, dopadlo to katastrofálně, takže za hlasitého nadávání putoval rozmašírovaný plát do koše a na vršku dortu se ocitly jako ozdoba zbytky karamelu sloupané z pečícího papíru.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy