Korpus nepečeného dortu potřený krémem z čokolády, šlehačky, whisky, cukru a dalších ingrediencí, ozdobený šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou, posypaný kakaem.
Ingredience:
Na korpus: | |
350 g | koka sušenek |
120 g | másla |
Na krém: | |
200 g | tmavé čokolády |
200 g | 70 % čokolády |
75 g | cukru krupice |
60 g | tmavého cukru |
35 g | kukuřičného škrobu |
400 ml | mléka |
250 ml | smetany ke šlehání |
80 ml | whisky |
4 ks | žloutků |
Na ozdobu: | |
500 ml | smetany ke šlehání |
120 g | zakysané smetany |
kakao na posypání |
Postup:
1. Rozdrobené koka sušenky rozmixujeme s rozehřátým máslem do hladka, směs přendáme do kulaté keramické mísy a rozprostřeme ji po dně i bocích, poté dáme na 30 minut chladit
2. Do hrnce dáme mléko, smetanu, tmavou i 70 % čokoládu a na středním ohni zahříváme, aby se čokoláda rozpustila a s ostatními surovinami vytvořila hladký krém
3. V míse našleháme krupicový i tmavý cukr, kukuřičný škrob, whisky a žloutky, potom směs zašleháme k čokoládě, přivedeme k varu, povaříme asi 2 minuty do zhoustnutí, dáme stranou a necháme zchladnout
4. Pak přelijeme na sušenkový základ a na 3 hodiny dáme chladit do ledničky
5. Nakonec dort ozdobíme vyšlehanou smetanou do tuha smíchanou se zakysanou smetanou a při podávání posypeme kakaem.