REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka. Kdysi vánoční dar a symbol rituálů, dnes jemné pečivo, které nesmí o svátcích chybět. Víte, proč se pekla právě na Vánoce? Svým tvarem připomínala Ježíška v povijanu, stala se tak symbolem nového zrození, plodnosti a nových začátků. O Vánocích prostě nesměla chybět, a to přetrvává dodnes. V článku fotopostup na upletení vánočky z 9 pramenů.


Kynuté těsto na vánočku se zadělávalo na noc, aby na druhý den ráno bylo dozrálé, a postupovalo se podle přísných pravidel. Hospodyně musela mít čistou bílou zástěru a šátek a během zadělávání nesměla s nikým ani slovo promluvit.

Vánoček se peklo tolik, kolik měla rodina členů. Symbolika křížového pletení pramenů měla ochránit všechny členy rodiny před zlými silami. Každý z pramenů měl svůj význam. Spodní patro představovalo základ bytí – zemi, slunce, vzduch a vodu. Prostřední patřilo duševním vlastnostem vůli, rozumu a citu. Vrchní dva zapletené prameny představovaly lásku a vědění.

Nejenom kvůli všem těmto hodnotám byla vánočka svátečním pokrmem. A to přetrvává dodnes, vysoké dozlatova upečené vánočky jsou rodinnou chloubou a receptury se předávají z pokolení na pokolení. Samotné pletení ale vyžaduje velkou míru zručnosti. Víte, jak obratně zaplést všech devět pramenů? Poradí šéf pekařů a cukrářů hypermarketů Globus Pavel Meduna.

 

Postup pletení a upečení vánočky:

1) Z těsta vyválíme dlouhý válec, abychom z něj dokázali oddělit 9 částí. Z těch vyválíme 9 stejně dlouhých a stejně silných pramenů.

2) Prameny by měly být silnější, aby byla vánočka vyšší.

3) Začínáme plést. Z 9 pramenů odložím jeden stranou a spojím 8 pramenů nejdříve po čtyřech a pak obě čtveřice k sobě. (Nemažeme ničím, bílek není vhodný, při pečení se připaluje).

4) Prameny rozložíme tak, aby byly přehledně od sebe.

5) První pramen z levé strany a druhý pramen z pravé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.

6) Na opačné straně uděláme to samé, pouze obráceně.

7) První pramen z pravé strany a druhý pramen z levé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.

8) Stejným způsobem pokračujeme střídáním stran až do konce.

9) Na konci zbývá 8 špiček, které zručně spojíme tak, aby držely u sebe, a podvlékneme je pod konce vánočky.

10) Zbylý jeden pramen rozválíme na dvojnásobně dlouhý pramen, rozdělíme ho v polovině, překřížíme a spleteme dohromady.

11) Hřbetem ruky uděláme na vrcholu vánočky rýhu, do které položíme poslední spletený pramen. Z obou stran vánočku tímto pramenem podložíme tak, aby hladce překryl oba konce vánočky.

12) Necháme na plechu dalších 40 minut až hodinu vykynout. (Pokud nebude dostatečně nakynutá, má tendenci praskat, protože i při pečení dál kyne).

13) Rozšleháme žloutek s bílkem a vykynutou vánočku vajíčkem dokonale potřeme.

14) Do obou dlaní si nasypeme mandlové plátky a vánočku rukama „pohladíme“, aby mandle z vánočky nepadaly. Lze využít i vlašské ořechy.

15) Rozehřejeme troubu na 220 °C a vánočku v ní po dobu 10 minut pečeme. Pak stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut, a nakonec stahujeme ještě na 140 °C a pečeme dalších 15 minut na „dobarvení“ vánočky. Časy pečení jsou orientační, vždy záleží ne její velikosti. Plech neotáčíme a doporučujeme péci v troubě bez ventilátoru.

16) Když je vánočka upečená, můžeme ji pomazat rozpuštěným máslem, vanilkovým cukrem a rumem. Necháme vychladnout.

 

 

Recepty na vánočku:

 

Poznámka redakce:

Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí. Zákazníci tak mají jistotu, že pečivo z Globusu má skvělou chuť, je vždy čerstvé, poctivé a dlouho vydrží. Pekařství Globus nabízí téměř 100 pekárenských výrobků z mouky výhradně od českých mlynářů.

Více na www.globus.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy