REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka. Kdysi vánoční dar a symbol rituálů, dnes jemné pečivo, které nesmí o svátcích chybět. Víte, proč se pekla právě na Vánoce? Svým tvarem připomínala Ježíška v povijanu, stala se tak symbolem nového zrození, plodnosti a nových začátků. O Vánocích prostě nesměla chybět, a to přetrvává dodnes. V článku fotopostup na upletení vánočky z 9 pramenů.


Kynuté těsto na vánočku se zadělávalo na noc, aby na druhý den ráno bylo dozrálé, a postupovalo se podle přísných pravidel. Hospodyně musela mít čistou bílou zástěru a šátek a během zadělávání nesměla s nikým ani slovo promluvit.

Vánoček se peklo tolik, kolik měla rodina členů. Symbolika křížového pletení pramenů měla ochránit všechny členy rodiny před zlými silami. Každý z pramenů měl svůj význam. Spodní patro představovalo základ bytí – zemi, slunce, vzduch a vodu. Prostřední patřilo duševním vlastnostem vůli, rozumu a citu. Vrchní dva zapletené prameny představovaly lásku a vědění.

Nejenom kvůli všem těmto hodnotám byla vánočka svátečním pokrmem. A to přetrvává dodnes, vysoké dozlatova upečené vánočky jsou rodinnou chloubou a receptury se předávají z pokolení na pokolení. Samotné pletení ale vyžaduje velkou míru zručnosti. Víte, jak obratně zaplést všech devět pramenů? Poradí šéf pekařů a cukrářů hypermarketů Globus Pavel Meduna.

 

Postup pletení a upečení vánočky:

1) Z těsta vyválíme dlouhý válec, abychom z něj dokázali oddělit 9 částí. Z těch vyválíme 9 stejně dlouhých a stejně silných pramenů.

2) Prameny by měly být silnější, aby byla vánočka vyšší.

3) Začínáme plést. Z 9 pramenů odložím jeden stranou a spojím 8 pramenů nejdříve po čtyřech a pak obě čtveřice k sobě. (Nemažeme ničím, bílek není vhodný, při pečení se připaluje).

4) Prameny rozložíme tak, aby byly přehledně od sebe.

5) První pramen z levé strany a druhý pramen z pravé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.

6) Na opačné straně uděláme to samé, pouze obráceně.

7) První pramen z pravé strany a druhý pramen z levé strany (myšleno vždy od shora) křížíme přes sebe tak, že druhý pramen vložíme pod první a umístíme nalevo nahoru. První pramen uložíme dolů doprostřed (mezi tři prameny zleva a tři prameny zprava.

8) Stejným způsobem pokračujeme střídáním stran až do konce.

9) Na konci zbývá 8 špiček, které zručně spojíme tak, aby držely u sebe, a podvlékneme je pod konce vánočky.

10) Zbylý jeden pramen rozválíme na dvojnásobně dlouhý pramen, rozdělíme ho v polovině, překřížíme a spleteme dohromady.

11) Hřbetem ruky uděláme na vrcholu vánočky rýhu, do které položíme poslední spletený pramen. Z obou stran vánočku tímto pramenem podložíme tak, aby hladce překryl oba konce vánočky.

12) Necháme na plechu dalších 40 minut až hodinu vykynout. (Pokud nebude dostatečně nakynutá, má tendenci praskat, protože i při pečení dál kyne).

13) Rozšleháme žloutek s bílkem a vykynutou vánočku vajíčkem dokonale potřeme.

14) Do obou dlaní si nasypeme mandlové plátky a vánočku rukama „pohladíme“, aby mandle z vánočky nepadaly. Lze využít i vlašské ořechy.

15) Rozehřejeme troubu na 220 °C a vánočku v ní po dobu 10 minut pečeme. Pak stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut, a nakonec stahujeme ještě na 140 °C a pečeme dalších 15 minut na „dobarvení“ vánočky. Časy pečení jsou orientační, vždy záleží ne její velikosti. Plech neotáčíme a doporučujeme péci v troubě bez ventilátoru.

16) Když je vánočka upečená, můžeme ji pomazat rozpuštěným máslem, vanilkovým cukrem a rumem. Necháme vychladnout.

 

 

Recepty na vánočku:

 

Poznámka redakce:

Hypermarkety Globus provozují svá vlastní pekařství, kde vyrábí chléb a pečivo tradičním řemeslným postupem podle vlastních receptur. Základem tradičních postupů je tradiční žitný kvas, který si pekaři Globus sami vyrábí. Zákazníci tak mají jistotu, že pečivo z Globusu má skvělou chuť, je vždy čerstvé, poctivé a dlouho vydrží. Pekařství Globus nabízí téměř 100 pekárenských výrobků z mouky výhradně od českých mlynářů.

Více na www.globus.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy