REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka na přání, která se vždy povede

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuhle vánočku peču již asi 15 let, pokaždé se povedla, není těžká ani “dusivka”, přesvěčte se sami. Původní recept je z knížky Věrky Mikulové a Marty Haiklové “Pečeme na vánoční svátky”, trochu jsem si ho upravila podle sebe.


Ingredience:
Rozpis na 1-2 vánočky:
1 kgpolohrubé mouky
200 gmoučkového cukru
200 gmásla (Hery, Zlatá Haná)
70 gdroždí
3 dlmléka
2 lžíceoleje
6 ksžloutků
1-2 sáčkyvanilkové cukry
1 lžičkasoli
rozinky v rumu naložené (případně i brusinky)
rum (zbude z rozinek v něm namočených)
rozšlehaný žloutek (na potření vánočky)
mandle sekané (na nudličky)

Postup:

1. Do velké mísy prosijeme mouku s práškovým cukrem, přidáme vzešlý kvásek (do hrnku dáme rozdrobené droždí, 2 lžíce vlažného mléka, 3 lžíce moučkového cukru,
2 lžíce hladké mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 15-20 minut), rozšleháme žloutky s mlékem, vlijeme do připraveného důlku v mouce, přidáme olej, rozehřáté (ne horké) máslo, rum, vanilkový cukr, sůl, promícháme
2. Přendáme na vál a DOBŘE propracujeme, necháme poprášené hladkou moukou a přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi 3 hodiny, během kynutí můžeme těsto převálet (správně propracované těsto je lesklé, nelepí se a vál se nemusí podsypávat)
3. Při posledním převálení přidáme mandličky a rozinky, znovu řádně propracujeme
4. Dále záleží na vás, jak budete postupovat … je možno vánočku splétat, receptů na její pletení je na internetu dost, nebo, jako já dnes, na přání kamarádky (odtud taky ten název), dát do vánočkové formy, pokud dáváte do formy, nepotíráme žloutkem
5. Pro zručné “pletařky” … upletenou vánočku opatrně přemístíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a do jednotlivých spojů můžeme zapíchat mandličky
6. Pečeme dle zvyklostí a trouby, já jsem pekla v horkovzdušné jen se spodním ohřevem + ventilátor, prvních deset minut na 170 °C, pak ještě cca 35 minut na 150 °C, jestli je vánočka opravdu hotová, přesvědčíme se špejlí, kterou zlehka zapíchneme do středu vánočky … je-li suchá, máme hotovo
7. Pak už nezbývá nic jiného, než vánočku posněžit moučkovým cukrem (možno přidat i vanilkový cukr).

Doporučení:

To, co vidíte na fotce, je z poloviny dávky. A ještě něco: pro majitele domácí pekárny.. lze udělat i tam, já jsem dala napřed tekuté suroviny, pak ten zbytek, doprostřed droždí a nechala proběhnout celý program těsto včetně kynutí, pak jsem přendala na vál a pokračovala, jak psáno výše.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy