REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka na přání, která se vždy povede

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuhle vánočku peču již asi 15 let, pokaždé se povedla, není těžká ani “dusivka”, přesvěčte se sami. Původní recept je z knížky Věrky Mikulové a Marty Haiklové “Pečeme na vánoční svátky”, trochu jsem si ho upravila podle sebe.


Ingredience:
Rozpis na 1-2 vánočky:
1 kgpolohrubé mouky
200 gmoučkového cukru
200 gmásla (Hery, Zlatá Haná)
70 gdroždí
3 dlmléka
2 lžíceoleje
6 ksžloutků
1-2 sáčkyvanilkové cukry
1 lžičkasoli
rozinky v rumu naložené (případně i brusinky)
rum (zbude z rozinek v něm namočených)
rozšlehaný žloutek (na potření vánočky)
mandle sekané (na nudličky)

Postup:

1. Do velké mísy prosijeme mouku s práškovým cukrem, přidáme vzešlý kvásek (do hrnku dáme rozdrobené droždí, 2 lžíce vlažného mléka, 3 lžíce moučkového cukru,
2 lžíce hladké mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek, cca 15-20 minut), rozšleháme žloutky s mlékem, vlijeme do připraveného důlku v mouce, přidáme olej, rozehřáté (ne horké) máslo, rum, vanilkový cukr, sůl, promícháme
2. Přendáme na vál a DOBŘE propracujeme, necháme poprášené hladkou moukou a přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi 3 hodiny, během kynutí můžeme těsto převálet (správně propracované těsto je lesklé, nelepí se a vál se nemusí podsypávat)
3. Při posledním převálení přidáme mandličky a rozinky, znovu řádně propracujeme
4. Dále záleží na vás, jak budete postupovat … je možno vánočku splétat, receptů na její pletení je na internetu dost, nebo, jako já dnes, na přání kamarádky (odtud taky ten název), dát do vánočkové formy, pokud dáváte do formy, nepotíráme žloutkem
5. Pro zručné “pletařky” … upletenou vánočku opatrně přemístíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a do jednotlivých spojů můžeme zapíchat mandličky
6. Pečeme dle zvyklostí a trouby, já jsem pekla v horkovzdušné jen se spodním ohřevem + ventilátor, prvních deset minut na 170 °C, pak ještě cca 35 minut na 150 °C, jestli je vánočka opravdu hotová, přesvědčíme se špejlí, kterou zlehka zapíchneme do středu vánočky … je-li suchá, máme hotovo
7. Pak už nezbývá nic jiného, než vánočku posněžit moučkovým cukrem (možno přidat i vanilkový cukr).

Doporučení:

To, co vidíte na fotce, je z poloviny dávky. A ještě něco: pro majitele domácí pekárny.. lze udělat i tam, já jsem dala napřed tekuté suroviny, pak ten zbytek, doprostřed droždí a nechala proběhnout celý program těsto včetně kynutí, pak jsem přendala na vál a pokračovala, jak psáno výše.

Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy