REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka je dodnes nezbytnou a nepostradatelnou součástí vánočních svátků, ať pečená doma nebo koupená v obchodě.


Ingredience:
3 hrnkypolohrubé mouky
1/2 hrnkumléka
9 lžiccukru
1 lžícedroždí
3 lžícerozinek
3 lžícemandlí
1/8 ksmásla
1 ksžloutek
1 ksvajíčko na potření
vanilinový cukr
citrónová kůra
muškátový oříšek
badyán
špetka soli
pergamenový papír

Postup:

1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout
2. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme
3. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme
4. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme
5. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě (při větším množství těsta i přes noc)
6. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku
7. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů
8. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky
9. Chvíli necháme na plechu dokynout
10. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi
11. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily
12. Pečeme zvolna (170 °C) asi 45 minut.

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy