REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máslová vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečete si podle tohoto receptu dvě pěkné, po másle vonící, vánočky. Vyzkoušený recept prověřený několika generacemi hospodyněk!


Ingredience:
Receptůra na dvě vánočky:
Na omládek:
190 ghladké mouky
35 gdroždí
150 mlvlažné vody
1 lžičkasladěnky
Na zbytek vánočky:
530 ghladké mouky
150 gcukru
125 gzměklého másla
15 grozšlehaného vejce + zbytek vejce na potření
130 mlvody
2 hrstirozinek
1 hrstplátků mandlí
1 rovná lžičkasoli
Ostatní:
papír na pečení
mouka na pomoučení pracovní plochy

Postup:
  1. Připravíme si omládek; do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme sladěnkou a zalijeme vlažnou vodou, přidáme mouku, vše zpracujeme, přikryté čistou hadrovou utěrkou necháme kynout 45 minut
  2. Přidáme vejce, vlahé máslo, vsypeme mouku a všechny zbývající suroviny a vypracujeme hutné, ale vláčné a lesklé těsto, necháme cca 1 hodinu přikryté a poprášené moukou kynout na teplém místě
  3. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, každý kus pak ještě rozdělíme na 5 stejných částí, z těch vyválíme dlouhé válečky, upleteme postupně obě vánočky, ty poklademe na plech vyložený papírem na pečení
  4. Vánočky přikryté utěrkou necháme nakynout, pak je potřeme zbylým vejcem a posypeme plátky madlí
  5. Nejprve pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C jen pár minut, po chvíli teplotu snížíme na 170 °C a pečeme asi 20 minut, nebo tak dlouho, dokud nebude vánočka pěkně zbarvená dozlatova.
Doporučení:

Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Prázdniny plné dobrodružství. 5 věcí, které vám nesmí chybět, čeká-li vás výlet s dětmi

Ať už se chystáte na pěší túru po horách, táboření v přírodě, nebo třeba jen na půldenní výlet, s dětmi budete mít pokaždé o zábavu postaráno. I když se můžete spolehnout, že s malými rošťáky se vám zřejmě ne vždy podaří dodržet plán na 100 %, příprava se vždycky vyplatí. Protože, ruku na srdce, kolikrát se vám už stalo, že výlet znepříjemnila odřená kolena, chybějící energie nebo změna počasí?

číst dále ...

Objevte kouzlo italské kuchyně se Silvií Colloca

Horké slunce, pověstné „dolce far niente“ a na jazyku se rozplývající chuť kvalitních surovin. Něco vám to připomíná? Těstoviny, pizza, dezerty, antipasti, do ruky skleničku prosecca a hned jsme jako na dovolené v Itálii. Protože aktuální situace příliš nepřeje milovníkům této horkokrevné země, TV Paprika se rozhodla zasvětit vás do tajů její kuchyně alespoň takto na dálku. A pomůže jí v tom kulinářský pořad Silvia Colloca na italský způsob, který startuje už 22. července ve 21:00 na TV Paprika.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Zdravé, odlehčené… A přitom tak dobré!

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy