REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandlová vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka z hladké mouky, cukru, másla a dalších surovin, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
600 ghladké mouky
140 gcukru
120 gvychladlého rozpuštěného másla
30 gdroždí
250 mlvlažného mléka
1 lžičkanastrouhané citrónové kůry
1/2 lžičkysoli
1 ksvejce
2 hrstisušených brusinek
2 hrstisekaných mandlí
špetka muškátového oříšku
vejce na potření vánočky

Postup:

1. Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek do pěkné čepice
2. Přidáme vejce, vlahé máslo, vsypeme mouku a všechny zbývající suroviny a vypracujeme hutné, ale vláčné a lesklé těsto, necháme cca 1 hodinu přikryté a poprášené moukou kynout na teplém místě
3. Zadělat těsto můžeme samo sebou také robotem nebo v domácí pekárně, jako já, pak použijeme program na kynutá těsta
4. Vykynuté těsto na pomoučeném vále lehce propracujeme, rozdělíme na potřebný počet dílků a ty necháme chvilku odpočinout
5. Vyválíme hady a zapleteme podle zvyklostí (pletla jsem malou ze čtyř a velkou ze šesti pramenů)
6. Vánočku necháme ještě na teplém místě 30 minut kynout, po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut
7. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy