Vánočka z hladké mouky, cukru, másla a dalších surovin, potřená rozšlehaným vejcem a posypaná mandlemi, upečená v troubě pěkně dozlatova.
Ingredience:
600 g | hladké mouky |
140 g | cukru |
120 g | vychladlého rozpuštěného másla |
30 g | droždí |
250 ml | vlažného mléka |
1 lžička | nastrouhané citrónové kůry |
1/2 lžičky | soli |
1 ks | vejce |
2 hrsti | sušených brusinek |
2 hrsti | sekaných mandlí |
špetka muškátového oříšku | |
vejce na potření vánočky |
Postup:
1. Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek do pěkné čepice
2. Přidáme vejce, vlahé máslo, vsypeme mouku a všechny zbývající suroviny a vypracujeme hutné, ale vláčné a lesklé těsto, necháme cca 1 hodinu přikryté a poprášené moukou kynout na teplém místě
3. Zadělat těsto můžeme samo sebou také robotem nebo v domácí pekárně, jako já, pak použijeme program na kynutá těsta
4. Vykynuté těsto na pomoučeném vále lehce propracujeme, rozdělíme na potřebný počet dílků a ty necháme chvilku odpočinout
5. Vyválíme hady a zapleteme podle zvyklostí (pletla jsem malou ze čtyř a velkou ze šesti pramenů)
6. Vánočku necháme ještě na teplém místě 30 minut kynout, po nakynutí ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut
7. Po upečení necháme vánočku vychladnout na kovové mřížce a před podáváním pocukrujeme.
Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkýřová