REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeská vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka z kynutého těsta dochucená rozinkami a mandlemi, potřená vejcem, posypaná mandlemi, upečená dozlatova.


Ingredience:
400 ghladké mouky
150 gmásla
100 gcukru krupice
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
100 mlmléka
2 lžícerumu
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
muškátový oříšek
špetka soli
Na potření a posypání:
50 gmandlových plátků
1 ksvejce

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a poloviny vlažného mléka vymícháme kvásek, který necháme na teple vzejít
2. Prosátou zbylou hladkou mouku promícháme se špetkou soli, muškátovým oříškem, zbylým krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky, rum, kvásek, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout, pak do těsta zapracujeme rozinky, mandle a necháme ještě jednou vzejít
3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny
4. Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů a položíme na plech s pečicím papírem, druhou vrstvu spleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl, poslední dva prameny stočíme ze dvou pramenů, položíme napovrch a vánočku upevníme špejlemi 5. Vánočku necháme na teplém místě ještě 20 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky a pečeme při 180 °C 20 minut, potom ji při 160 °C dopékáme 40 minut.

Doporučení:

Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy