Vánočka z kynutého těsta dochucená rozinkami a mandlemi, potřená vejcem, posypaná mandlemi, upečená dozlatova.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
150 g | másla |
100 g | cukru krupice |
50 g | rozinek |
50 g | mandlí |
40 g | droždí |
100 ml | mléka |
2 lžíce | rumu |
4 ks | žloutků |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
muškátový oříšek | |
špetka soli | |
Na potření a posypání: | |
50 g | mandlových plátků |
1 ks | vejce |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a poloviny vlažného mléka vymícháme kvásek, který necháme na teple vzejít
2. Prosátou zbylou hladkou mouku promícháme se špetkou soli, muškátovým oříškem, zbylým krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky, rum, kvásek, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout, pak do těsta zapracujeme rozinky, mandle a necháme ještě jednou vzejít
3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny
4. Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů a položíme na plech s pečicím papírem, druhou vrstvu spleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl, poslední dva prameny stočíme ze dvou pramenů, položíme napovrch a vánočku upevníme špejlemi 5. Vánočku necháme na teplém místě ještě 20 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky a pečeme při 180 °C 20 minut, potom ji při 160 °C dopékáme 40 minut.
Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem
Poznámka:Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky