REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Staročeská vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánočka z kynutého těsta dochucená rozinkami a mandlemi, potřená vejcem, posypaná mandlemi, upečená dozlatova.


Ingredience:
400 ghladké mouky
150 gmásla
100 gcukru krupice
50 grozinek
50 gmandlí
40 gdroždí
100 mlmléka
2 lžícerumu
4 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
muškátový oříšek
špetka soli
Na potření a posypání:
50 gmandlových plátků
1 ksvejce

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a poloviny vlažného mléka vymícháme kvásek, který necháme na teple vzejít
2. Prosátou zbylou hladkou mouku promícháme se špetkou soli, muškátovým oříškem, zbylým krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky, rum, kvásek, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 45 minut kynout, pak do těsta zapracujeme rozinky, mandle a necháme ještě jednou vzejít
3. Vykynuté těsto zlehka propracujeme, rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny
4. Spodní díl vánočky spleteme ze čtyř pramenů a položíme na plech s pečicím papírem, druhou vrstvu spleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl, poslední dva prameny stočíme ze dvou pramenů, položíme napovrch a vánočku upevníme špejlemi 5. Vánočku necháme na teplém místě ještě 20 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky a pečeme při 180 °C 20 minut, potom ji při 160 °C dopékáme 40 minut.

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy