Další varianta na přípravu velikonočního beránka.
Ingredience:
300 g | polohrubé mouky |
150 g | pískového cukru |
4 ks | vajec |
1 ks | balíčku vanilinového cukru |
1/4 l | smetany ke šlehání |
2 lžíce | rozinek |
tuk na vymazání plechu | |
hrubá mouka na vysypání formy | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem
2. Z bílků ušleháme pevný sníh
3. Do sněhu postupně přidáváme pískový a vanilinový cukr a šleháme tak dlouho, až je sníh hodně tuhý a cukr se docela rozpustí
4. Do tohoto základu lehce vmícháme žloutky, smetanu, prosátou mouku a propláchnuté okapané rozinky
5. Těsto vlijeme do připravené formy, stěrkou je nahrneme více k okraji formy, vložíme do mírně předehřáté trouby na 170 °C, zvolna asi 50 minut pečeme dozlatova
6. Upečeného beránka necháme trochu vychladnout a potom formu vyklopíme
7. Nakonec ho pocukrujeme.
Beránka můžeme také potáhnot bílou cukrovou nebo třeba čokoládovou polevou.
Poznámka:Recepty na polevy najdete v kapitole: Polevy, sladké krémy.