REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štóla s mandlemi a rozinkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoční štóla z mouky, cukru, mandlí, rozinek a dalších ingrediencí, po upečení potřená rozpuštěným máslem a posypaná cukrem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
150 gmásla
100 gmoučkového cukru
100 gloupaných mandlí
100 grozinek
70 gmarcipánu
2 ksžloutků
1 kskostky droždí
200 mlmléka
1 lžícenastrouhané citronové kůry
špetka soli
mouka na pomoučení válu
rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Na kvásek do zadělávací mísy prosijeme polohrubou mouku se špetkou soli, promícháme s 80 g cukru a uprostřed uděláme důlek
2. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme zbylý cukr, 3 lžíce vlažného mléka a umícháme kašičku, kterou nalijeme do důlku v mouce a 15 minut necháme vzejít kvásek
3. Rozehřejeme máslo, které necháme trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké a pak ho spolu se žloutky přidáme do důlku v mouce, podle potřeby přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto (nejdříve v míse, pak na vále), potom vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout
4. Oloupané mandle na hrubo nasekané, rozinky, nakrájený marcipán a na jemno nastrouhanou citronovou kůru vmícháme do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněteme
5. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme placku silnou asi 3 cm, delší strany přehneme do středu, mírně přitlačíme, štólu přeneseme na plech a necháme asi 15 minut kynout, potom vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 35 minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli
6. Upečenou štólu přendáme na chladnoucí mřížku, ihned potřeme rozpuštěným máslem a silně posypeme moučkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy