Vánoční štóla z mouky, cukru, mandlí, rozinek a dalších ingrediencí, po upečení potřená rozpuštěným máslem a posypaná cukrem.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
150 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
100 g | loupaných mandlí |
100 g | rozinek |
70 g | marcipánu |
2 ks | žloutků |
1 ks | kostky droždí |
200 ml | mléka |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
špetka soli | |
mouka na pomoučení válu | |
rozpuštěné máslo na potření | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Na kvásek do zadělávací mísy prosijeme polohrubou mouku se špetkou soli, promícháme s 80 g cukru a uprostřed uděláme důlek
2. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme zbylý cukr, 3 lžíce vlažného mléka a umícháme kašičku, kterou nalijeme do důlku v mouce a 15 minut necháme vzejít kvásek
3. Rozehřejeme máslo, které necháme trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké a pak ho spolu se žloutky přidáme do důlku v mouce, podle potřeby přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto (nejdříve v míse, pak na vále), potom vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout
4. Oloupané mandle na hrubo nasekané, rozinky, nakrájený marcipán a na jemno nastrouhanou citronovou kůru vmícháme do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněteme
5. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme placku silnou asi 3 cm, delší strany přehneme do středu, mírně přitlačíme, štólu přeneseme na plech a necháme asi 15 minut kynout, potom vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 35 minut nebo dokud těsto ulpívá na zabodnuté špejli
6. Upečenou štólu přendáme na chladnoucí mřížku, ihned potřeme rozpuštěným máslem a silně posypeme moučkovým cukrem.