Recept od Vitany na výbornou vánoční štolu upečenou v troubě dozlatova z tvarohového těsta, servírovanou pomašlovanou máslem a posypanou moučkovým cukrem.
Ingredience:
Ingredience na těsto pro dvě štoly: | |
500 g | polohrubé mouky |
250 g | polotučného tvarohu |
250 g | rozinek |
250 g | másla |
150 g | kandované pomerančové kůry |
150 g | blanšírovaných mandlí |
150 g | cukr krupice |
2 g | soli |
2 dcl | rumu |
2 ks | vejce |
1 ks | Kypřicího prášku Vitana |
1 ks | Citrónové kůry Vitana |
Dohotovení: | |
200 g | cukru moučka na obalování |
150 g | másla |
Postup:
- Rozinky nechte macerovat v rumu do druhého dne. Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí, kandovanou kůrou, citrónovou kůrou a celými blanšírovanými mandlemi.
- Máslo povolte, rozmíchejte s tvarohem, cukrem krupicí a vejci. Zamíchejte sypkou část a nakonec přimíchejte macerované rozinky.
- Těsto přikryjte fólií a nechte v lednici zchladit 30 minut.
- Odleželé těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na placku 30 cm. Placku přehněte, aby dolní část byla o 1 cm delší. Varianta s marcipánem: na placku těsta položte váleček z marcipánu. Překryjte, aby dolní část byla o 1 cm delší.
- Štolu pečte na 30 minut 170 °C, poté ji nechte vychladnout do doby, než bude lehce teplá. Pomažte ji celou rozpuštěným máslem. a posypte moučkovým cukrem.
Recept k článku: Dejte letos vale vánočním kolekcím a ozdobte stromeček „skleněným“ lineckým