REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dejte letos vale vánočním kolekcím a ozdobte stromeček „skleněným“ lineckým

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kupa dárků, spousta barevných ozdob a v pozlátkách navěšené sladkosti přitáhnou k vánočnímu stromečku oči dětí i dospělých. Letošní Vánoce se však nemusíte spoléhat jen na bonbony z kolekcí a tradiční recepty. Vyrobte cukroví, které rozhodně zaujme a jen tak někdo mu neodolá. Překvapte své blízké „skleněným“ lineckým, domácími perníčky a tvarohovou štolou.


„Skleněné“ linecké ozdobičky

Ingredience na 30 kusů:

  • 230 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 ks Citronového cukru Vitana
  • 160 g tuku na pečení Hera
  • 30 g vajec
  • 10 g Kypřicího prášku Vitana
  • 1 ks Vanilkového cukru Vitana

Sladký střed:

  • 200 g drops bonbónů (různé druhy)

Postup:

Na pracovní stůl prosejte mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek. V mouce si udělejte důlek. Do něj prosejte cukr moučku, přidejte citrónový cukr, vanilkový cukr, Heru a vejce. Zadělejte vláčné nelepivé těsto. Nechte 30 minut zabalené v lednici odpočinout. Z těsta vyválejte 3 mm vysoký plát a vypichujte vánoční tvary. Střed vypíchněte.

Vyplňte ho roztlučenými kousky drops bonbónů. Malým kulatým otvorem, vypíchněte dírku na protažení mašličky. Pečte na 150 °C do doby, než začne zlátnout těsto. Hvězdičkami můžete ozdobit vánoční stromeček.

 

 

Štola tvarohová

Ingredience na těsto pro dvě štoly:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukr krupice
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 150 g blanšírovaných mandlí
  • 250 g rozinek
  • 150 g kandované pomerančové kůry
  • 250 g másla
  • 2 dcl rumu
  • 2 ks vajec
  • 1 ks Citrónové kůry Vitana
  • 1 ks Kypřicího prášku Vitana
  • 2 g soli

Dohotovení:

  • 200 g cukru moučka na obalování
  • 150 g másla

Postup:

Rozinky nechte macerovat v rumu do druhého dne. Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí, kandovanou kůrou, citrónovou kůrou a celými blanšírovanými mandlemi. Máslo povolte, rozmíchejte s tvarohem, cukrem krupicí a vejci. Zamíchejte sypkou část a nakonec přimíchejte macerované rozinky. Těsto přikryjte fólií a nechte v lednici zchladit 30 minut. Odleželé těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na placku 30 cm. Placku přehněte, aby dolní část byla o 1 cm delší.

Varianta s marcipánem: na placku těsta položte váleček z marcipánu. Překryjte, aby dolní část byla o 1 cm delší.

Štolu pečte na 30 minut 170 °C, poté ji nechte vychladnout do doby, než bude lehce teplá. Pomažte ji celou rozpuštěným máslem.

 

 

Perníčky

Ingredience těsto:

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g cukru moučka
  • 2 polévkové lžíce medu (tekutého)
  • 2 kávové lžičky Perníkového koření Vitana
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce na mašlování

Máslo, vejce a moučkový cukr utřeme do pěny. Pak hmotu smícháme s ostatními surovinami v hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu. Těsto vyvalujeme asi na 0,5 cm tloušťky a poté vykrájíme požadované tvary, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme při 170 stupních do zlatova, hned po vyndání ještě horké potřeme rozmíchaným vajíčkem. Perníčky tak zůstanou lesklé a póry vzniklé pečením se srovnají, tudíž se bude poleva nanášet krásně rovnoměrně.

Ingredience (zdobení):

  • 1 Poleva s citronovou příchutí Vitana
  • 1 Cukr skořicový Vitana
  • 1 Citronový cukr s citronovou kůrou Vitana
  • Ingredience (glazura):
  • 1 bílek
  • 100-150 g cukru moučka
  • Šťáva z ½ citronu

Vychladlé perníčky potahujeme rozpuštěnou citronovou polevou a posypeme skořicovým nebo citronovým cukrem. Nakonec si připravíme glazuru, a to tak že bílek třeme se šťávou z citronu za stálého přisypávání moučkového cukru, dokud nezískáme hladkou bílou hmotu. Glazuru poté naplníme do papírového sáčku /kornoutku, uzavřeme, odstřihneme špičku a zdobíme kontury perníčků.

 

 

Tipy na produkty Vitana

Kypřicí prášek do pečiva

Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby.

Cena: 3,90 Kč

 

Vanilkový cukr

Používá se k ochucení nebo posypání pečených i nepečených moučníků a dalších sladkých pokrmů. Můžete s ním ochutit krémy, zmrzliny, alkoholické nebo nealkoholické nápoje. Ve svém receptu nahraďte část běžného cukru Vanilkovým cukrem. Dodáte tak moučníku příjemnou vůni a chuť vanilky.

Cena: 5,90 Kč

 
Citronový cukr s citronovou kůrou

Citronový cukr přidáváme do lineckých, piškotových, třených a kynutých těst pro zvýraznění chuti. Citronovým cukrem můžeme ochutit krémy, zmrzliny i tvaroh.

Cena: 5,90 Kč

 

Citrónová kůra

Citrónová kůra se vyrábí z vyzrálých citrónů, která se suší a drtí. Na rozdíl od dostupných citrónů na trhu se získává výhradně zpracováním kůry z plodů pěstovaných bez chemického ošetření. Má charakteristické osvěžující aroma a citrusovou chuť. Používá se zejména do sladkých pokrmů, ovocných moučníků, dortů a nákypů.

Cena: 20,90 Kč

 

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy