REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dejte letos vale vánočním kolekcím a ozdobte stromeček „skleněným“ lineckým

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kupa dárků, spousta barevných ozdob a v pozlátkách navěšené sladkosti přitáhnou k vánočnímu stromečku oči dětí i dospělých. Letošní Vánoce se však nemusíte spoléhat jen na bonbony z kolekcí a tradiční recepty. Vyrobte cukroví, které rozhodně zaujme a jen tak někdo mu neodolá. Překvapte své blízké „skleněným“ lineckým, domácími perníčky a tvarohovou štolou.


„Skleněné“ linecké ozdobičky

Ingredience na 30 kusů:

  • 230 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 ks Citronového cukru Vitana
  • 160 g tuku na pečení Hera
  • 30 g vajec
  • 10 g Kypřicího prášku Vitana
  • 1 ks Vanilkového cukru Vitana

Sladký střed:

  • 200 g drops bonbónů (různé druhy)

Postup:

Na pracovní stůl prosejte mouku, do ní zamíchejte kypřicí prášek. V mouce si udělejte důlek. Do něj prosejte cukr moučku, přidejte citrónový cukr, vanilkový cukr, Heru a vejce. Zadělejte vláčné nelepivé těsto. Nechte 30 minut zabalené v lednici odpočinout. Z těsta vyválejte 3 mm vysoký plát a vypichujte vánoční tvary. Střed vypíchněte.

Vyplňte ho roztlučenými kousky drops bonbónů. Malým kulatým otvorem, vypíchněte dírku na protažení mašličky. Pečte na 150 °C do doby, než začne zlátnout těsto. Hvězdičkami můžete ozdobit vánoční stromeček.

 

 

Štola tvarohová

Ingredience na těsto pro dvě štoly:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukr krupice
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 150 g blanšírovaných mandlí
  • 250 g rozinek
  • 150 g kandované pomerančové kůry
  • 250 g másla
  • 2 dcl rumu
  • 2 ks vajec
  • 1 ks Citrónové kůry Vitana
  • 1 ks Kypřicího prášku Vitana
  • 2 g soli

Dohotovení:

  • 200 g cukru moučka na obalování
  • 150 g másla

Postup:

Rozinky nechte macerovat v rumu do druhého dne. Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí, kandovanou kůrou, citrónovou kůrou a celými blanšírovanými mandlemi. Máslo povolte, rozmíchejte s tvarohem, cukrem krupicí a vejci. Zamíchejte sypkou část a nakonec přimíchejte macerované rozinky. Těsto přikryjte fólií a nechte v lednici zchladit 30 minut. Odleželé těsto rozdělte na dva stejné díly. Každý díl rozválejte na placku 30 cm. Placku přehněte, aby dolní část byla o 1 cm delší.

Varianta s marcipánem: na placku těsta položte váleček z marcipánu. Překryjte, aby dolní část byla o 1 cm delší.

Štolu pečte na 30 minut 170 °C, poté ji nechte vychladnout do doby, než bude lehce teplá. Pomažte ji celou rozpuštěným máslem.

 

 

Perníčky

Ingredience těsto:

  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g cukru moučka
  • 2 polévkové lžíce medu (tekutého)
  • 2 kávové lžičky Perníkového koření Vitana
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce na mašlování

Máslo, vejce a moučkový cukr utřeme do pěny. Pak hmotu smícháme s ostatními surovinami v hladké těsto, které necháme odpočinout v chladu. Těsto vyvalujeme asi na 0,5 cm tloušťky a poté vykrájíme požadované tvary, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme při 170 stupních do zlatova, hned po vyndání ještě horké potřeme rozmíchaným vajíčkem. Perníčky tak zůstanou lesklé a póry vzniklé pečením se srovnají, tudíž se bude poleva nanášet krásně rovnoměrně.

Ingredience (zdobení):

  • 1 Poleva s citronovou příchutí Vitana
  • 1 Cukr skořicový Vitana
  • 1 Citronový cukr s citronovou kůrou Vitana
  • Ingredience (glazura):
  • 1 bílek
  • 100-150 g cukru moučka
  • Šťáva z ½ citronu

Vychladlé perníčky potahujeme rozpuštěnou citronovou polevou a posypeme skořicovým nebo citronovým cukrem. Nakonec si připravíme glazuru, a to tak že bílek třeme se šťávou z citronu za stálého přisypávání moučkového cukru, dokud nezískáme hladkou bílou hmotu. Glazuru poté naplníme do papírového sáčku /kornoutku, uzavřeme, odstřihneme špičku a zdobíme kontury perníčků.

 

 

Tipy na produkty Vitana

Kypřicí prášek do pečiva

Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby.

Cena: 3,90 Kč

 

Vanilkový cukr

Používá se k ochucení nebo posypání pečených i nepečených moučníků a dalších sladkých pokrmů. Můžete s ním ochutit krémy, zmrzliny, alkoholické nebo nealkoholické nápoje. Ve svém receptu nahraďte část běžného cukru Vanilkovým cukrem. Dodáte tak moučníku příjemnou vůni a chuť vanilky.

Cena: 5,90 Kč

 
Citronový cukr s citronovou kůrou

Citronový cukr přidáváme do lineckých, piškotových, třených a kynutých těst pro zvýraznění chuti. Citronovým cukrem můžeme ochutit krémy, zmrzliny i tvaroh.

Cena: 5,90 Kč

 

Citrónová kůra

Citrónová kůra se vyrábí z vyzrálých citrónů, která se suší a drtí. Na rozdíl od dostupných citrónů na trhu se získává výhradně zpracováním kůry z plodů pěstovaných bez chemického ošetření. Má charakteristické osvěžující aroma a citrusovou chuť. Používá se zejména do sladkých pokrmů, ovocných moučníků, dortů a nákypů.

Cena: 20,90 Kč

 

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy