REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sněhový dort s tajemstvím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus plněný ochucenými jablky, ozdobený bílkovým sněhem.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
150 gmásla
80 gcukru
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
strouhaná citronová kůra
tuk a hrubá mouka na formu
mouka na vál
vejce na potření
Na přípravu jablek:
250 mlvody
125 mlbílého vína
100 ghusté zavařeniny
20 gcukru
10 ksmalých jablek
Na dohotovení:
1 lžícecukru krupice na posypání
250 gcukru
6 ksbílků

Postup:

1. Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, vanilkový cukr, trochu na jemno nastrouhané citronové kůry, změklé na menší kousky nakrájené máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které uložíme na 1 hodinu do chladničky
2. Jablka oloupeme, opatrně vykrojíme jádřince, naskládáme do kastrolu, podlijeme bílým vínem, vodou, zasypeme cukrem a dusíme do poloměkka (jablka musí zůstat celá), pak je opatrně vyndáme a naplníme otvory po jádřincích zavařeninou
3. Odpočaté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vykrojíme kolo o velikosti dortového dna a ze zbylého těsta vyválíme dlouhý váleček
4. Do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou vložíme vykrojenou placku, váleček položíme na placku po jejím obvodu, potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dozlatova
5. Z cukru a bílků ušleháme tuhý sníh
6. Do upečeného korpusu naskládáme jablka jako do ohrádky, navrstvíme na ně připravený sníh, posypeme lžící cukru, vložíme zpět do trouby, dokud povrch nezezlátne
7. Upečený dort opatrně přendáme na mísu a podáváme vlažný nebo studený.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy