Upečený korpus plněný ochucenými jablky, ozdobený bílkovým sněhem.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
150 g | másla |
80 g | cukru |
2 ks | žloutků |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
strouhaná citronová kůra | |
tuk a hrubá mouka na formu | |
mouka na vál | |
vejce na potření | |
Na přípravu jablek: | |
250 ml | vody |
125 ml | bílého vína |
100 g | husté zavařeniny |
20 g | cukru |
10 ks | malých jablek |
Na dohotovení: | |
1 lžíce | cukru krupice na posypání |
250 g | cukru |
6 ks | bílků |
Postup:
1. Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme cukr, vanilkový cukr, trochu na jemno nastrouhané citronové kůry, změklé na menší kousky nakrájené máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto, které uložíme na 1 hodinu do chladničky
2. Jablka oloupeme, opatrně vykrojíme jádřince, naskládáme do kastrolu, podlijeme bílým vínem, vodou, zasypeme cukrem a dusíme do poloměkka (jablka musí zůstat celá), pak je opatrně vyndáme a naplníme otvory po jádřincích zavařeninou
3. Odpočaté těsto rozválíme na pomoučeném vále a vykrojíme kolo o velikosti dortového dna a ze zbylého těsta vyválíme dlouhý váleček
4. Do dortové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou vložíme vykrojenou placku, váleček položíme na placku po jejím obvodu, potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a upečeme dozlatova
5. Z cukru a bílků ušleháme tuhý sníh
6. Do upečeného korpusu naskládáme jablka jako do ohrádky, navrstvíme na ně připravený sníh, posypeme lžící cukru, vložíme zpět do trouby, dokud povrch nezezlátne
7. Upečený dort opatrně přendáme na mísu a podáváme vlažný nebo studený.