REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Celozrnná vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další recept podle kuchařky “Jíme zdravě s Fitrecepty II.” vydané trojicí studentů, kteří to se zdravou výživou myslí opravu vážně.


Ingredience:
300 gcelozrnné špaldové mouky
200 ghladké špaldové mouky
100 gplátkových mandlí
100 grozinek
80 gtřtinového cukru
80 gmásla
1 balíčeksušeného droždí
220 mlvlažného mléka
2 ksžloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky
špetka soli

Postup:
  1. V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo
  2. V míse smícháme obě mouky, máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám
  3. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut
  4. Troubu předehřejeme na 190 °C
  5. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi
  6. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
Doporučení:

Recept k článku: Zdravé vaření s Fitrecepty slaví úspěch, vychází druhý díl kuchařky mladých studentů

Poznámka:

Nutriční informace na 1 porci: 267 kcal 6 g bílkovin 37 g sacharidů 11 g tuků. Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy