Další recept podle kuchařky “Jíme zdravě s Fitrecepty II.” vydané trojicí studentů, kteří to se zdravou výživou myslí opravu vážně.
Ingredience:
300 g | celozrnné špaldové mouky |
200 g | hladké špaldové mouky |
100 g | plátkových mandlí |
100 g | rozinek |
80 g | třtinového cukru |
80 g | másla |
1 balíček | sušeného droždí |
220 ml | vlažného mléka |
2 ks | žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky |
špetka soli |
Postup:
- V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo
- V míse smícháme obě mouky, máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám
- Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut
- Troubu předehřejeme na 190 °C
- Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi
- Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
Recept k článku: Zdravé vaření s Fitrecepty slaví úspěch, vychází druhý díl kuchařky mladých studentů
Poznámka:Nutriční informace na 1 porci: 267 kcal 6 g bílkovin 37 g sacharidů 11 g tuků. Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem