Tip na halloweenský dezert od @bohynekuchyne. Vyzkoušejte tuto sladkou dobrotu v halloweenském stylu, určitě vám bude chutnat!
Ingredience:
Na duchy – bílkové pusinky: | |
4 ks | vaječné bílky |
220 g | cukru moučka |
100 g | cukru krupice |
Na čokoládovou pěnu: | |
200 g | kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa |
100 g | cukru krupice |
4 ks | vaječné žloutky |
250 ml | smetany ke šlehání 38% La Formaggeria Gran Moravia |
4 lžíce | kvalitního kakaového prášku |
1/4 lžičky | červeného pepře |
Postup:
- Bílky, cukr krupice a cukr moučka na bílkové pusinky ušlehejte na vysoké otáčky do tuha. Polovinu hmoty dejte do zdobícího sáčku s kulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte pusinky ve tvaru duchů. Druhou polovinu si nechejte stranou na čokoládovou pěnu.
- Pečte v troubě předehřáté na 100 °C, zhruba 9–10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení bedlivě hlídejte.
- Čokoládu nalámejte do kovové misky, tu položte na kastrolek s vodou a vodu přiveďte k varu. Stáhněte lehce teplotu, aby voda probublávala, ale nedotýkala se kovové misky s čokoládou. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Vyndejte duchy z trouby a špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíte do rozpuštěné čokolády, udělejte duchům oči.
- Nechejte duchy uschnout. Z uvedeného množství bílků budete mít duchů více než na ozdobu čokoládové pěny. Využijte je k dalšímu halloweenskému zdobení. Můžete je dělat různě veliké. Na pěnu jsou nejlepší malincí, vysocí asi 1,5 cm.
- Žloutky ušlehejte s cukrem krupice do pěny. Smetanu ušlehejte do tuha. Žloutky s cukrem opatrně smíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Přidejte šlehačku a zbytek sněhové hmoty z duchů. Ochuťte nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promíchejte. Naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou špicí a naservírujte do misek. Nechejte důkladně vychladit v lednici, lehce poprašte kakaem a ozdobte sněhovými duchy.