Pečené sváteční pečivo s umělým sladidlem (bez cukru).
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
150 g | másla |
35 g | droždí |
15 lžiček | umělého sladidla (sorbitu) |
1 ks | vejce |
1 kus | žloutku na potření těsta |
mléko | |
tuk na vymazání plechu | |
mouka na vyválení | |
sůl |
Postup:
1. Nejdříve uděláme kvásek tak, že lžíci umělého sladidla rozetřeme s droždím, přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažného mléka
2. Kvásek necháme 5minut vzejít
3. Ve zbylém vlažném mléce rozpustíme umělé sladidlo, sůl, rozpuštěné máslo a vejce
4. Připravenou směs nalijeme do mísy na prosátou mouku a přidáme kvásek
5. Vařečkou těsto spojíme a důkladně vymícháme, až se v něm tvoří bublinky
6. Potom dáme na vál a ještě rukama vypracujeme ve vláčné a hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout (dvě až tři hodiny)
7. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 \”copů\” a nejprve spleteme 3 copy a potom stočíme zbylé 2, které položíme na již upletený cop ze tří
8. Vánočku přendáme na tukem vymazaný plech a necháme ještě dokynout
9. Vánočku potřeme rozmíchaným žloutkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1,5 hodiny (nejdříve na 200 °C a po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a zvolna vánočku propékáme).
Fotonávod na upletení vánočky najdete zde: Pletení vánočky z 9 pramenů – fotopostup krok za krokem
Poznámka:Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky