REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pudinková vánočka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z variant na tradiční vánoční pečivo.


Ingredience:
400 gpolohrubé mouky
100 ghladké mouky
75 gmásla
50 grozinek
30 gdroždí
250 mlmléka
1 balíčekvanilkového pudinku
1 balíčekkandovaného ovoce
1 balíčekvanilkového cukru
1 ksvejce
špetka soli
Na ozdobení:
1 ksvejce
lupínky mandlí

Postup:

1. Z droždí, trochy vlažného mléka a lžičky krystalového cukru vytvoříme kvásek, necháme ho asi 15 minut kynout
2. Vykynutý kvásek smícháme spolu se všemi dalšími surovinami v tužší hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout (pokud se nám zdá těsto příliš řídké přidáme polohrubou mouku, pokud příliš husté přidáme vlažné mléko)
3. Z těsta vyválíme na vále 9 jednotlivých pramenů, první vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů
4. Upletenou vánočku necháme ještě 15-20 minut na teplém místě kynout
5. Nakonec ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky
6. Vánočku pečeme asi 35 minut při teplotě 190 °C.

Poznámka:

Zajímaví vyprávěná o vánočce najdete v našem článku: Historie pečení vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy