Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Každý jistě zná recepty z piškotového, šlehačkového nebo biskupského těsta, v Českém ráji se ale od nepaměti pečou beránky makové. Červené pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou.
Ingredience:
200 g | polohrubé mouky |
120 g | středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem) |
150 g | cukru krupice |
50 g | rozehřátého másla |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
1/4 l | vychladlé silné černé kávy |
1 ks | vejce |
citronová kůra | |
rozinky | |
ořechy |
Postup:
1. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu, na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky
2. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40-50 minut, zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo
3. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte
4. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citronovou polevou, zdobení je jen na vás.