REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rumové vdolečky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vdolečky z kynutého těsta usmažené dozlatova, potřené povidly, posypané strouhaným tvarohem, zdobené šlehačkou.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
40 gmoučkového cukru
30 gtuku
30 gdroždí
250 mlmléka
4 lžícerumu
2 ksvajec
sůl
mouka na pomoučení
olej na smažení
Na dohotovení:
150 gtvrdého tvarohu
100 gšvestkových povidel
150 mlsmetany ke šlehání

Postup:

1. Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a dvou lžic polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku se solí, přidáme zbylý moučkový cukr, rozklepnutá vejce, zbylé vlažné mléko, rum, vykynutý kvásek a vše zlehka propracujeme, pak přidáme rozpuštěný tuk a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Pak vykynuté těsto důkladně propracujeme, přendáme na pomoučený vál, rozválíme na plát silný asi 2 cm, vykrájíme z něho kolečka o průměru 6 cm a necháme je 15 minut odpočinout
4. Před smažením střed těsta mírně roztáhneme a vytvoříme důlek a potom v pánvi na dostatečném množství rozehřátého oleje pozvolna usmažíme po obou stranách vdolečky dozlatova, pokládáme je na papírový ubrousek, aby odkapal přebytečný tuk
5. Nakonec vlažné vdolečky potřeme povidly, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme ušlehanou smetanou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy