REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento skládaný dort se pravidelně objevoval na stolech našich babiček a prababiček o vánočním čase.


Ingredience:
500 ghrubé mouky
120 gmásla
100 gcukru
20 gdroždí
20 gmásla
3 dclmléka
4 ksžloutky
citronová šťáva
vanilka
sůl
Ostatní:
mouka na pomoučení válu
povidla, ořechová, tvarohová a maková náplň

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, jakmile vzejde kvásek, přidáme ostatní ingredience a zaděláme polotuhé těsto, to necháme vykynout na teplém místě zakryté čistou utěrkou
2. Po vykynutí rozdělíme těsto na 5 stejných dílů, z bochánků vyválíme na pomoučené pracovní ploše vyválíme 4 kulaté pláty asi na prst silné (jeden díl těsta si necháme na ozdobu)
3. Na plech položíme první kolo, to potřeme povidly, přikryjeme ho druhým plátem, ten potřeme ořechovou náplní, třetí plát mákem, na čtvrtý pak naneseme tvaroh
4. Navrch tohoto skládaného koláče uděláme tenké mřížky ze zbylého těsta, nebo pletencem ozdobíme kraje dortu
5. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 50 minut.

Příprava ořechové náplně:
Tak 180 g pomletých ořechů vymícháme spolu s 2 dcl mléka, 30 g strouhanky, 1 sáčkem vanilkového cukru, 80 g moučkového cukru a citronovou kůrou z 1/
2 ks citrónu.

Na makovou náplň:
Asi 200 g mletého máku smícháme spolu s 2 dcl mléka, 120 g moučkového cukru, 10 g povoleného másla, sáčkem vanilkového cukru a citronovou kůrou z 1/
2 ks citrónu.

Příprava tvarohové náplně:
tak 200 g tvarohu smícháme se 80 g mírně povoleného másla, 80 g moučkového cukru, 30 g rozinek, 2 žloutky, 2 vyšlehanými bílky (sníh), sáčkem vanilkového cukru a opět citronovou kůrou z 1/
2 ks citrónu.

Doporučení:

Vrstvy dortu můžeme samozřejmě libovolně měnit!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy