REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento skládaný dort se pravidelně objevoval na stolech našich babiček a prababiček o vánočním čase.


Ingredience:
500 ghrubé mouky
120 gmásla
100 gcukru
20 gdroždí
20 gmásla
3 dclmléka
4 ksžloutky
citronová šťáva
vanilka
sůl
Ostatní:
mouka na pomoučení válu
povidla, ořechová, tvarohová a maková náplň

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, jakmile vzejde kvásek, přidáme ostatní ingredience a zaděláme polotuhé těsto, to necháme vykynout na teplém místě zakryté čistou utěrkou
2. Po vykynutí rozdělíme těsto na 5 stejných dílů, z bochánků vyválíme na pomoučené pracovní ploše vyválíme 4 kulaté pláty asi na prst silné (jeden díl těsta si necháme na ozdobu)
3. Na plech položíme první kolo, to potřeme povidly, přikryjeme ho druhým plátem, ten potřeme ořechovou náplní, třetí plát mákem, na čtvrtý pak naneseme tvaroh
4. Navrch tohoto skládaného koláče uděláme tenké mřížky ze zbylého těsta, nebo pletencem ozdobíme kraje dortu
5. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 50 minut.

Příprava ořechové náplně:
Tak 180 g pomletých ořechů vymícháme spolu s 2 dcl mléka, 30 g strouhanky, 1 sáčkem vanilkového cukru, 80 g moučkového cukru a citronovou kůrou z 1/
2 ks citrónu.

Na makovou náplň:
Asi 200 g mletého máku smícháme spolu s 2 dcl mléka, 120 g moučkového cukru, 10 g povoleného másla, sáčkem vanilkového cukru a citronovou kůrou z 1/
2 ks citrónu.

Příprava tvarohové náplně:
tak 200 g tvarohu smícháme se 80 g mírně povoleného másla, 80 g moučkového cukru, 30 g rozinek, 2 žloutky, 2 vyšlehanými bílky (sníh), sáčkem vanilkového cukru a opět citronovou kůrou z 1/
2 ks citrónu.

Doporučení:

Vrstvy dortu můžeme samozřejmě libovolně měnit!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy