REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík v šouletu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský šoulet ve spojení s marinovaným, pak dozlatova upečeným králíkem je skvělé víkendové menu, které doplněné například o salát z červené řepy tvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.


Ingredience:
Na králíka:
1 ksmladý naporcovaný králík
4 ksstroužky česneku
100 gkvalitní slaniny
100 mlpodmáslí
2 lžícekachního sádla
2 lžíceoleje
1 lžičkasušeného rozmarýnu
kmín
sůl
Na šoulet:
250 gcelého zeleného hrachu (sušeného)
200 gječných krup (č.10)
100 gšabatecké slaniny
5 ksstroužků česneku
2 kscibule
2 lžícekachního sádla
1 lžícesušené drcené majoránky
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Do podmáslí dáme olej a promícháme
2. Naporcovaného králíka dáme do vhodné nádoby a přidáme podmáslí, promícháme a necháme 24 hodin marinovat v lednici
3. Zbytky podmáslí utřeme papírovou osuškou, králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, okmínujeme, posypeme rozmarýnem a vetřeme do něj (do králíka) utřený česnek
4. Zbytek slaniny pokrájíme na nudličky, dáme do pekáčku, přidáme sádlo, vložíme maso, podlejeme trochou vody a pečeme doměkka v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu, králík je díky podmáslí krásně křehký a dříve upečený
5. Nakonec maso vyjmeme a výpek zredukujeme na tuk
6. Přípravíme si šoulet; hrách zalejeme studenou vodou a necháme 24 hodin tak, kroupy taktéž zalejeme vodou a necháme 1 hodinu namočené, v obou hrncích pak vodu slijeme, dáme čistou a vaříme NESOLENÉ doměkka, hrách cca 1 hodinu, kroupy jsou měkké po cca 30 minutách, kroupy po uvaření propláchneme v sítku studenou vodou, hrách taky scedíme, pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a osmažíme, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout
7. Hrách a kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou, utřený česnek, sůl, pepř, majoránku a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku a přidáme králičí kousky, které vmáčkneme do šouletu, přidáme výpek z králíka včetně slaniny
8. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut
9. Jednotlivé porce masa servírujeme pokladené na šouletovém lůžku, ideálně spolu se salátem z červené řepy.

Doporučení:

Recept na salát ze syrové červené řepy najdete zde: Salát ze syrové červené řepy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy