REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík v šouletu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský šoulet ve spojení s marinovaným, pak dozlatova upečeným králíkem je skvělé víkendové menu, které doplněné například o salát z červené řepy tvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.


Ingredience:
Na králíka:
1 ksmladý naporcovaný králík
4 ksstroužky česneku
100 gkvalitní slaniny
100 mlpodmáslí
2 lžícekachního sádla
2 lžíceoleje
1 lžičkasušeného rozmarýnu
kmín
sůl
Na šoulet:
250 gcelého zeleného hrachu (sušeného)
200 gječných krup (č.10)
100 gšabatecké slaniny
5 ksstroužků česneku
2 kscibule
2 lžícekachního sádla
1 lžícesušené drcené majoránky
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Do podmáslí dáme olej a promícháme
2. Naporcovaného králíka dáme do vhodné nádoby a přidáme podmáslí, promícháme a necháme 24 hodin marinovat v lednici
3. Zbytky podmáslí utřeme papírovou osuškou, králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, okmínujeme, posypeme rozmarýnem a vetřeme do něj (do králíka) utřený česnek
4. Zbytek slaniny pokrájíme na nudličky, dáme do pekáčku, přidáme sádlo, vložíme maso, podlejeme trochou vody a pečeme doměkka v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu, králík je díky podmáslí krásně křehký a dříve upečený
5. Nakonec maso vyjmeme a výpek zredukujeme na tuk
6. Přípravíme si šoulet; hrách zalejeme studenou vodou a necháme 24 hodin tak, kroupy taktéž zalejeme vodou a necháme 1 hodinu namočené, v obou hrncích pak vodu slijeme, dáme čistou a vaříme NESOLENÉ doměkka, hrách cca 1 hodinu, kroupy jsou měkké po cca 30 minutách, kroupy po uvaření propláchneme v sítku studenou vodou, hrách taky scedíme, pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a osmažíme, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout
7. Hrách a kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou, utřený česnek, sůl, pepř, majoránku a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku a přidáme králičí kousky, které vmáčkneme do šouletu, přidáme výpek z králíka včetně slaniny
8. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut
9. Jednotlivé porce masa servírujeme pokladené na šouletovém lůžku, ideálně spolu se salátem z červené řepy.

Doporučení:

Recept na salát ze syrové červené řepy najdete zde: Salát ze syrové červené řepy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy