REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Králík v šouletu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Staročeský šoulet ve spojení s marinovaným, pak dozlatova upečeným králíkem je skvělé víkendové menu, které doplněné například o salát z červené řepy tvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.


Ingredience:
Na králíka:
1 ksmladý naporcovaný králík
4 ksstroužky česneku
100 gkvalitní slaniny
100 mlpodmáslí
2 lžícekachního sádla
2 lžíceoleje
1 lžičkasušeného rozmarýnu
kmín
sůl
Na šoulet:
250 gcelého zeleného hrachu (sušeného)
200 gječných krup (č.10)
100 gšabatecké slaniny
5 ksstroužků česneku
2 kscibule
2 lžícekachního sádla
1 lžícesušené drcené majoránky
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Do podmáslí dáme olej a promícháme
2. Naporcovaného králíka dáme do vhodné nádoby a přidáme podmáslí, promícháme a necháme 24 hodin marinovat v lednici
3. Zbytky podmáslí utřeme papírovou osuškou, králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, okmínujeme, posypeme rozmarýnem a vetřeme do něj (do králíka) utřený česnek
4. Zbytek slaniny pokrájíme na nudličky, dáme do pekáčku, přidáme sádlo, vložíme maso, podlejeme trochou vody a pečeme doměkka v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu, králík je díky podmáslí krásně křehký a dříve upečený
5. Nakonec maso vyjmeme a výpek zredukujeme na tuk
6. Přípravíme si šoulet; hrách zalejeme studenou vodou a necháme 24 hodin tak, kroupy taktéž zalejeme vodou a necháme 1 hodinu namočené, v obou hrncích pak vodu slijeme, dáme čistou a vaříme NESOLENÉ doměkka, hrách cca 1 hodinu, kroupy jsou měkké po cca 30 minutách, kroupy po uvaření propláchneme v sítku studenou vodou, hrách taky scedíme, pekáček vymažeme sádlem, slaninu pokrájíme na kostičky a osmažíme, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout
7. Hrách a kroupy dáme do mísy, přidáme slaninu s cibulkou, utřený česnek, sůl, pepř, majoránku a vše důkladně promícháme, přendáme do pekáčku a přidáme králičí kousky, které vmáčkneme do šouletu, přidáme výpek z králíka včetně slaniny
8. V troubě na 170 °C zapékáme cca 30 minut
9. Jednotlivé porce masa servírujeme pokladené na šouletovém lůžku, ideálně spolu se salátem z červené řepy.

Doporučení:

Recept na salát ze syrové červené řepy najdete zde: Salát ze syrové červené řepy.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy