REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vývar z králičího skeletu s domácími nudlemi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Silný vývar z králičího skeletu, zeleniny a koření servírovaný s domácímu nudlemi připravenými z hrubé mouky, vejce a vody.


Ingredience:
1 kskráličí skelet (králík bez hřbetu, předních a zadních běhů)
8 kskuliček černého pepře
8 kskuliček nového koření
1 kskořenová petržel
1 ksvelká cibule
1 ksmrkve
1/4 ksceleru
2 lžičkysoli
2 lvody
Na domácí nudle:
120 ghrubé mouky
1 ksvejce
voda

Postup:
  1. Králičí skelet včetně hlavy (má-li), vložíme do hrnce, přidáme ostatní ingredience a zalejeme studenou vodou cca 2 litry
  2. Vaříme v hrnci doměkka, během varu sbíráme (ze začátku) pěnu (použijeme-li tlakový hrnec, odpadne sbírání šumu a taky výrazně zkrátíme čas přípravy)
  3. Zeleninu očistíme a nakrájíme na hranolky, uvaříme na skus v osolené vodě, pak scedíme do sítka
  4. Zeleninu vrátíme do hrnce a přidáme vývar, který přecedíme v sítku přes plátýnko
  5. Maso z králíka pokrájíme a rovněž dáme do hrnce, přidáme nudle, můžeme je uvařit přímo v polévce, ve které je budeme chtít servírovat, nebo je před podáním povaříme v mírně osolené vodě doměkka, což trvá asi 10 minut a pak dáme do hotové polévky.

Příprava domácích nudlí:

  1. Na stůl (vál) nasypeme mouku, vmícháme vajíčko s 2-3 lžícemi vody a vypracujeme tuhé těsto
  2. Rozdělíme na tři bochánky a zakryjeme utěrkou, necháme v teple 20 minut odpočinout
  3. Na lehce pomoučeném stole (vále) rozválíme placky až budou téměř průsvitné a necháme uschnout (nesmí přeschnout!), uschlé se lámají, nedoschlé se zase lepí
  4. Oschlé placky přeložíme a krájíme na nudličky v šířce hřbetu nože a 1-2 cm dlouhé
  5. Dobře oschlé nudle uschováváme ve skle uzavřeném propíchaným papírem.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Velikonoční zajíček

Jedním ze symbolů Velikonoc je také zajíček. Najdeme ho už v bibli mezi stvořeními “maličkými na Zemi a moudřejšími nad mudrce”, kdy měl pravděpodobně symbolizovat chudé, skromné a pokorné. Křesťanství se k němu přesto stavělo s jistým odstupem pro jeho údajnou nadměrnou smyslnost a příslovečnou zaječí plodnost. Býval proto znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením. A to o sobě dávalo nejvíce vědět právě na jaře.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy