Plátky podušeného hovězího masa, servírované přelité smetanovou omáčkou hustší konzistence.
Ingredience:
Recept na 5-6 porcí: | |
1 kg | masa hovězí zadní |
100 g | slaniny bez kůže |
4 ks | mrkve |
2 ks | petržele |
1 ks | menšího celeru |
2 ks | cibule |
3 ks | bobkové listu |
7 ks | kuliček pepře |
4 ks | kuličky nového koření |
200 ml | sladké smetany |
1 lžíce | másla |
hladká mouka | |
citronová šťáva | |
voda na podlití | |
cukr | |
tuk | |
sůl | |
na ozdobení : | |
plátky citrónu | |
brusinky | |
šlehačka |
Postup:
- Opláchnuté maso prošpikujeme, po vláknu, hranolkami slaniny (50 g), které jsme předem nakrájeli a dali do mrazničky zmrazit, osolíme, zbytek slaniny pokrájíme na kostičky a necháme s trochou tuku orestovat na pekáči
- Na výpeku pak opečeme ze všech stran prošpikované maso, přidáme na kostičky pokrájenou, očištěnou zeleninu a necháme ji spolu s masem chvíli restovat, podlijeme mírně vodou, přidáme koření, jemně přisolíme, zaklopíme a dáme péci do trouby při teplotě kolem 180°C, během pečení maso otáčíme, popřípadě podléváme vodou
- Jakmile je maso měkké, maso vyjmeme a udržujeme ho v teple, z omáčky vytáhneme koření a přepasírujeme ji, nebo pomocí mixéru omáčku rozmixujeme
- Omáčku v novém hrnci přivedeme opět k varu, přidáme smetanu, kterou rozšleháme metličkou, dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem, zjemníme lžící másla, pokud máme omáčku příliš řídkou, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
- Maso krájíme na plátky přes vlákno a zaléváme ho omáčkou, jako přílohu podáváme houskový knedlík, zdobíme plátkem citrónu, šlehačkou a brusinkami.
Nejlépe chutná s houskovým knedlíkem.
Poznámka:Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního, jen maso musíme péci déle.