REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky podušeného hovězího masa, servírované přelité smetanovou omáčkou hustší konzistence.


Ingredience:
Recept na 5-6 porcí:
1 kgmasa hovězí zadní
100 gslaniny bez kůže
4 ksmrkve
2 kspetržele
1 ksmenšího celeru
2 kscibule
3 ksbobkové listu
7 kskuliček pepře
4 kskuličky nového koření
200 mlsladké smetany
1 lžícemásla
hladká mouka
citronová šťáva
voda na podlití
cukr
tuk
sůl
na ozdobení :
plátky citrónu
brusinky
šlehačka

Postup:
  1. Opláchnuté maso prošpikujeme, po vláknu, hranolkami slaniny (50 g), které jsme předem nakrájeli a dali do mrazničky zmrazit, osolíme, zbytek slaniny pokrájíme na kostičky a necháme s trochou tuku orestovat na pekáči
  2. Na výpeku pak opečeme ze všech stran prošpikované maso, přidáme na kostičky pokrájenou, očištěnou zeleninu a necháme ji spolu s masem chvíli restovat, podlijeme mírně vodou, přidáme koření, jemně přisolíme, zaklopíme a dáme péci do trouby při teplotě kolem 180°C, během pečení maso otáčíme, popřípadě podléváme vodou
  3. Jakmile je maso měkké, maso vyjmeme a udržujeme ho v teple, z omáčky vytáhneme koření a přepasírujeme ji, nebo pomocí mixéru omáčku rozmixujeme
  4. Omáčku v novém hrnci přivedeme opět k varu, přidáme smetanu, kterou rozšleháme metličkou, dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem, zjemníme lžící másla, pokud máme omáčku příliš řídkou, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v malém množství studené vody
  5. Maso krájíme na plátky přes vlákno a zaléváme ho omáčkou, jako přílohu podáváme houskový knedlík, zdobíme plátkem citrónu, šlehačkou a brusinkami.
Doporučení:

Nejlépe chutná s houskovým knedlíkem.

Poznámka:

Svíčková na smetaně se připravuje podle tradičních receptur z hovězí pečeně ze svíčkové, která byla od poloviny minulého století nahrazena hovězím zadním a to asi z ekonomických důvodů, nebo prostě proto, že pravé svíčkové bylo tehdy nedostatek. I v dnešní době je pravá svíčková luxusní, předražené maso a tak rozhodně nevadí, připravíme li ji z hovězího zadního, jen maso musíme péci déle.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy