REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svíčková na smetaně II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované maso upečené spolu se zeleninou a kořením doměkka, servírované nakrájené na plátky podlité smetanovou omáčkou.


Ingredience:
1 kghovězí svíčkové
100 gslaniny
100 goleje
100 gmrkve
100 gceleru
100 gpetržele
50 gmásla
2 kscibule
2 ksbobkových listů
8 kuličekpepře
6 kuličeknového koření
150 mlzakysané smetany
1 lžícecukru
špetka tymiánu
citronová šťáva
voda
sůl
Na ozdobu:
plátky citronu
šlehačka
brusinky

Postup:

1. Maso dobře očistíme, osolíme na několika místech nařízneme a do otvorů zatlačíme krátké hranolky slaniny
2. Na pekáčku rozpustíme máslo, přisypeme očištěné, na kostičky nakrájené cibule, mrkve, petržel i celer a mícháme tak dlouho, dokud cibule i zelenina nezíská pěknou zlatavou barvu, pak přidáme kuličky pepře i nového koření, bobkové listy a tymián
3. Maso po všech stranách opečeme na rozehřátém oleji, tak aby se zatáhlo, jemně přisolíme, vložíme do pekáčku k osmahnuté zelenině, mírně podlijeme vodou, vložíme do trouby a pečeme při 180 °C doměkka, podle potřeby za občasného podlévání horkou vodou
4. Pak měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple
5. V hrnci rozpustíme cukr na světlý karamel, přilijeme šťávu, která zůstala po pečení, přidáme propasírovanou zeleninu a omáčku 10 minut povaříme, nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí a citronovou šťávou
6. Plátky masa přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobíme plátky citronu, brusinkami a šlehačkou.

Doporučení:

Vzhledem k dnešním cenám pravé svíčkové lze použít na tento recept i hovězí zadní.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy