Prošpikované maso upečené spolu se zeleninou a kořením doměkka, servírované nakrájené na plátky podlité smetanovou omáčkou.
Ingredience:
1 kg | hovězí svíčkové |
100 g | slaniny |
100 g | oleje |
100 g | mrkve |
100 g | celeru |
100 g | petržele |
50 g | másla |
2 ks | cibule |
2 ks | bobkových listů |
8 kuliček | pepře |
6 kuliček | nového koření |
150 ml | zakysané smetany |
1 lžíce | cukru |
špetka tymiánu | |
citronová šťáva | |
voda | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
plátky citronu | |
šlehačka | |
brusinky |
Postup:
1. Maso dobře očistíme, osolíme na několika místech nařízneme a do otvorů zatlačíme krátké hranolky slaniny
2. Na pekáčku rozpustíme máslo, přisypeme očištěné, na kostičky nakrájené cibule, mrkve, petržel i celer a mícháme tak dlouho, dokud cibule i zelenina nezíská pěknou zlatavou barvu, pak přidáme kuličky pepře i nového koření, bobkové listy a tymián
3. Maso po všech stranách opečeme na rozehřátém oleji, tak aby se zatáhlo, jemně přisolíme, vložíme do pekáčku k osmahnuté zelenině, mírně podlijeme vodou, vložíme do trouby a pečeme při 180 °C doměkka, podle potřeby za občasného podlévání horkou vodou
4. Pak měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple
5. V hrnci rozpustíme cukr na světlý karamel, přilijeme šťávu, která zůstala po pečení, přidáme propasírovanou zeleninu a omáčku 10 minut povaříme, nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí a citronovou šťávou
6. Plátky masa přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, ozdobíme plátky citronu, brusinkami a šlehačkou.
Vzhledem k dnešním cenám pravé svíčkové lze použít na tento recept i hovězí zadní.