REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.


Slovenský Štědrák

Kde jinde začít, než u našich sousedů na Slovensku. Znáte vánoční dort Štědrák? Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta, to je „Štědrák“, slovenský národní koláč. Ten byl ukázkou všeho, co lidé doma měli, a co z toho dokázali, právě o Vánocích, vykouzlit. Na Slovensku se v některých oblastech peče dodnes.

Recept na Slovenský Štědrák najdete zde: Štědrák

 

 

Německá štóla

Tato kyprá „buchta“ hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem zdomácněla i u nás. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“. Existuje mnoho jejich obměn, oblast od oblasti. Mezi nejznámější patří Krušnohorská štóla, Vogtlandská štóla, Lužická štóla a také Drážďanská štóla. Právě v Drážďanech měla být podle historických zdrojů německá štóla poprvé upečena! Jeden z variant receptu najdete právě zde: Německá štola

 

 

Anglický vánoční moučník

V Anglii má slovo “puding” stejný význam jako v Česku pojem dezert. Může být sladký či slaný a může být v podobě koláče, dortu či krému. Nejtypičtější anglickou vánoční pochoutkou je právě Anglický vánoční pudink. Jak už to však bývá, opět existuje mnoho variant a obměn. Je nejčastěji vyrobený z oříšků, rozinek, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a švestek. Podává se s koňakem nebo punčem, či přelitý vanilkovou polevou.

 

 

Mince pie

Dalším klasickým anglický vánočním dezertem je Mince pie. Původ receptu sahá až do středověku.

Tradiční Mince pie se v Anglii připravoval nejprve na slano, s masovo-játrovou náplní. Teprve později se začala připravovat jeho ovocná obměna. Podle pověry musíte jeho náplň při přípravě míchat po směru hodinových ručiček, pak budete mít štěstí!. Hvězda na vršku dezertu zase symbolizuje hvězdu betlémskou.

 

Bûche de Nöel – Vánoční poleno

Právě ve Francii v předvečer Vánoc se scházela rodina u zapáleného krbu. Jedno z hořících polen bylo vždy vybrané s velkou úctou. Muselo být tak velké a z tak kvalitního dřeva, aby vydrželo hořet celou noc. Popel z polene se pak uchovával, neboť se mělo za to, že bude ochraňovat dům i jeho obyvatele. Dnes je toto vánoční poleno symbolizováno právě dezertem Bûche de Nöel.

 

 

Panettone

Tento sladký chlebíček patří mezi nejoblíbenější vánoční moučníky v Itálii. Jedná se o sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii hlavně na vánoce a Nový rok. Původní recept pochází z 15. století z Milána. Recept na Panettone najdete zde: Panettone

 

 

Pandoro

Hned v závěsu za ním si získal v Itálii velkou oblibu sladký chléb Pandoro.

 

 

Turrón

Vánoční dezert ze Španělska. Údajně ho mají na svědomí Mauři, kteří část Pyrenejského poloostrova okupovali do roku 1492, než museli po vítězství křesťanů Španělsko definitivně opustit. Dnes je Jijona pokládána za hlavní město turrónu, v němž jsou soustředěni nejvýznamnější výrobci této sladkosti. Základními surovinami pro přípravu turrónu jsou mandle, včelí med a cukr. Z nich se tradičním postupem, který se předává z generace na generaci, vyrábí sladká hmota. I když je dnes výroba z velké části zmechanizovaná, lidský faktor tu stále hraje velkou úlohu. Mistr “turronero” je tu stejně důležitý jako třeba sládek při vaření piva.

Recept na španělský turrón najdete zde: Turrón

 

 

Ořechové beigli

A nesmíme zapomenout také na tradiční maďarský vánoční ořechový závin, který se v Maďarsku peče i na Velikonoce. Recept na ořechové beigli najdete zde: Ořechové beigli

 

 

Vánoční jablečný koláč Bustrengo

Lahodný vánoční dezert, jablečný koláč z jablek a sušených plodů, je populární především v italském regionu Emilia-Romagna, což je oblast severně od San Marinu, odkud prý pochází jeho první receptura. Ovšem Italové ho považují za svůj tradiční vánoční dezert. Recept zde: Vánoční jablečný koláč Bustrengo

 

 

Další recepty na slavné vánoční moučníky a dezerty z celého světa najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Světová kuchyně. Pokud vám zde nějaký chybí, rádi se od vás poučíme, pošlete nám na e-mail: info(@)receptyonline.cz vaše recepty a povídání, předem děkujeme!

Autor: Jiří Langer, ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy