REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.


Slovenský Štědrák

Kde jinde začít, než u našich sousedů na Slovensku. Znáte vánoční dort Štědrák? Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta, to je „Štědrák“, slovenský národní koláč. Ten byl ukázkou všeho, co lidé doma měli, a co z toho dokázali, právě o Vánocích, vykouzlit. Na Slovensku se v některých oblastech peče dodnes.

Recept na Slovenský Štědrák najdete zde: Štědrák

 

 

Německá štóla

Tato kyprá „buchta“ hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem zdomácněla i u nás. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách“. Existuje mnoho jejich obměn, oblast od oblasti. Mezi nejznámější patří Krušnohorská štóla, Vogtlandská štóla, Lužická štóla a také Drážďanská štóla. Právě v Drážďanech měla být podle historických zdrojů německá štóla poprvé upečena! Jeden z variant receptu najdete právě zde: Německá štola

 

 

Anglický vánoční moučník

V Anglii má slovo “puding” stejný význam jako v Česku pojem dezert. Může být sladký či slaný a může být v podobě koláče, dortu či krému. Nejtypičtější anglickou vánoční pochoutkou je právě Anglický vánoční pudink. Jak už to však bývá, opět existuje mnoho variant a obměn. Je nejčastěji vyrobený z oříšků, rozinek, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a švestek. Podává se s koňakem nebo punčem, či přelitý vanilkovou polevou.

 

 

Mince pie

Dalším klasickým anglický vánočním dezertem je Mince pie. Původ receptu sahá až do středověku.

Tradiční Mince pie se v Anglii připravoval nejprve na slano, s masovo-játrovou náplní. Teprve později se začala připravovat jeho ovocná obměna. Podle pověry musíte jeho náplň při přípravě míchat po směru hodinových ručiček, pak budete mít štěstí!. Hvězda na vršku dezertu zase symbolizuje hvězdu betlémskou.

 

Bûche de Nöel – Vánoční poleno

Právě ve Francii v předvečer Vánoc se scházela rodina u zapáleného krbu. Jedno z hořících polen bylo vždy vybrané s velkou úctou. Muselo být tak velké a z tak kvalitního dřeva, aby vydrželo hořet celou noc. Popel z polene se pak uchovával, neboť se mělo za to, že bude ochraňovat dům i jeho obyvatele. Dnes je toto vánoční poleno symbolizováno právě dezertem Bûche de Nöel.

 

 

Panettone

Tento sladký chlebíček patří mezi nejoblíbenější vánoční moučníky v Itálii. Jedná se o sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii hlavně na vánoce a Nový rok. Původní recept pochází z 15. století z Milána. Recept na Panettone najdete zde: Panettone

 

 

Pandoro

Hned v závěsu za ním si získal v Itálii velkou oblibu sladký chléb Pandoro.

 

 

Turrón

Vánoční dezert ze Španělska. Údajně ho mají na svědomí Mauři, kteří část Pyrenejského poloostrova okupovali do roku 1492, než museli po vítězství křesťanů Španělsko definitivně opustit. Dnes je Jijona pokládána za hlavní město turrónu, v němž jsou soustředěni nejvýznamnější výrobci této sladkosti. Základními surovinami pro přípravu turrónu jsou mandle, včelí med a cukr. Z nich se tradičním postupem, který se předává z generace na generaci, vyrábí sladká hmota. I když je dnes výroba z velké části zmechanizovaná, lidský faktor tu stále hraje velkou úlohu. Mistr “turronero” je tu stejně důležitý jako třeba sládek při vaření piva.

Recept na španělský turrón najdete zde: Turrón

 

 

Ořechové beigli

A nesmíme zapomenout také na tradiční maďarský vánoční ořechový závin, který se v Maďarsku peče i na Velikonoce. Recept na ořechové beigli najdete zde: Ořechové beigli

 

 

Vánoční jablečný koláč Bustrengo

Lahodný vánoční dezert, jablečný koláč z jablek a sušených plodů, je populární především v italském regionu Emilia-Romagna, což je oblast severně od San Marinu, odkud prý pochází jeho první receptura. Ovšem Italové ho považují za svůj tradiční vánoční dezert. Recept zde: Vánoční jablečný koláč Bustrengo

 

 

Další recepty na slavné vánoční moučníky a dezerty z celého světa najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Světová kuchyně. Pokud vám zde nějaký chybí, rádi se od vás poučíme, pošlete nám na e-mail: info(@)receptyonline.cz vaše recepty a povídání, předem děkujeme!

Autor: Jiří Langer, ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy