REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrák II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta, to je „Štědrák“, slovenský národní koláč. Ten byl ukázkou všeho, co lidé doma měli, a co z toho dokázali o Vánocích vykouzlit.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghrubé mouky
120 gmásla
100 gcukru
3 dclmléka
3 ksžloutky
1/2 kskostky droždí
1 sáčekvanilkový cukr
kůra z citrónu (nastrouhaná)
Na ořechovou náplň:
180 gmletých ořechů
80 gmoučkového cukru
80 gstrouhanky
2 dclmléka
1 sáčekvanilkový cukr
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
120 gpráškového cukru
10 gmásla
2 dclmléka
1 lžičkacitrónové kůry
Na tvarohovou náplň:
300 gtvarohu
80 gpráškového cukru
80 gmásla
2 ksžloutky
2 ksbílky

Postup:
  1. V míse kuchyňského robotu (KitchenAid) smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto, dDoba kynutí je cca 1 hodina
  2. Mezitím si připravte náplně; maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří), do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu, je potřebné směs neustále míchat, stejným způsobem si připravíte také makovou náplň
  3. Pro přípravu tvarohové náplně nejdříve vyšlehejte bílky (v míse kuchyňského robotu pomocí balónové metly), a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem, ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků, první bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát a potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal)
  5. Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát, potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně
  6. Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.
Poznámka:

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, více vánoční receptů a zdroj blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy