REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrák II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta, to je „Štědrák“, slovenský národní koláč. Ten byl ukázkou všeho, co lidé doma měli, a co z toho dokázali o Vánocích vykouzlit.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghrubé mouky
120 gmásla
100 gcukru
3 dclmléka
3 ksžloutky
1/2 kskostky droždí
1 sáčekvanilkový cukr
kůra z citrónu (nastrouhaná)
Na ořechovou náplň:
180 gmletých ořechů
80 gmoučkového cukru
80 gstrouhanky
2 dclmléka
1 sáčekvanilkový cukr
Na makovou náplň:
200 gmletého máku
120 gpráškového cukru
10 gmásla
2 dclmléka
1 lžičkacitrónové kůry
Na tvarohovou náplň:
300 gtvarohu
80 gpráškového cukru
80 gmásla
2 ksžloutky
2 ksbílky

Postup:
  1. V míse kuchyňského robotu (KitchenAid) smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto, dDoba kynutí je cca 1 hodina
  2. Mezitím si připravte náplně; maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří), do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu, je potřebné směs neustále míchat, stejným způsobem si připravíte také makovou náplň
  3. Pro přípravu tvarohové náplně nejdříve vyšlehejte bílky (v míse kuchyňského robotu pomocí balónové metly), a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem, ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu
  4. Po vykynutí těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků, první bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát a potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal)
  5. Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát, potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně
  6. Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.
Poznámka:

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, více vánoční receptů a zdroj blog.kitchenaid.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy