Koláč se čtyřmi druhy náplní z nadýchaného kynutého těsta, to je „Štědrák“, slovenský národní koláč. Ten byl ukázkou všeho, co lidé doma měli, a co z toho dokázali o Vánocích vykouzlit.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hrubé mouky |
120 g | másla |
100 g | cukru |
3 dcl | mléka |
3 ks | žloutky |
1/2 ks | kostky droždí |
1 sáček | vanilkový cukr |
kůra z citrónu (nastrouhaná) | |
Na ořechovou náplň: | |
180 g | mletých ořechů |
80 g | moučkového cukru |
80 g | strouhanky |
2 dcl | mléka |
1 sáček | vanilkový cukr |
Na makovou náplň: | |
200 g | mletého máku |
120 g | práškového cukru |
10 g | másla |
2 dcl | mléka |
1 lžička | citrónové kůry |
Na tvarohovou náplň: | |
300 g | tvarohu |
80 g | práškového cukru |
80 g | másla |
2 ks | žloutky |
2 ks | bílky |
Postup:
- V míse kuchyňského robotu (KitchenAid) smíchejte všechny ingredience na přípravu těsta, a pomocí hnětacího háku zpracujte v polotuhé těsto, dDoba kynutí je cca 1 hodina
- Mezitím si připravte náplně; maková a ořechová náplň se vaří (respektive spaří), do kastrůlku vložte ořechy, zalijte mlékem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu, je potřebné směs neustále míchat, stejným způsobem si připravíte také makovou náplň
- Pro přípravu tvarohové náplně nejdříve vyšlehejte bílky (v míse kuchyňského robotu pomocí balónové metly), a zvlášť vyšlehejte také žloutky s cukrem, ke žloutkům pak přidejte tvaroh a nakonec zlehka vmíchejte bílkovou pěnu
- Po vykynutí těsto rozdělte na pět stejnoměrných bochníčků, první bochník vyválejte na zhruba 1/2 cm plát a potřete jej povidly (ideální je použít hustá povidla, aby se vám koláč při krájení neroztékal)
- Poté vyválejte další plát těsta a položte jej na povidlový plát, potřete ořechovou náplní, opět překryjte plátem těsta a pokračujte nátěrem makové a tvarohové náplně
- Z posledního kusu těsta vyválejte tenké válečky, které rozložte na tvaroh tak, abyste vytvořili mřížku
- Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 1 hodinu.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu Tinajedoma, více vánoční receptů a zdroj blog.kitchenaid.cz.