REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovensko


Bačovské taštičky

Z uvařených brambor a dalších ingrediencí vypracované těsto, plněné brynzovou směsí, vytvarované do taštiček, uvařené ve vodě, servírované posypané na kostičky nakrájenou vyškvařenou slaninou a brynzou.

Bírešské maso

Závitky z okořeněné krkovičky doplněné o plátky oravské slaniny nebo uzeného boku, zprudka opečené na tuku, pak podušené v hrnci spolu s kyselým zelím, podlité masovým vývarem.

Bramborové strapačky s kysaným zelím

Strapačky jsou vlastně halušky servírované s podušeným zelím.

Bratislavský guláš II.

Guláš z kližky, vína, hořčice, smetany a dalších ingrediencí.

Bratislavský tokáň

Na nudličky nakrájené hovězí maso, podušené na cibulovém základě spolu s houbami, rajčatovým protlakem a hráškem doměkka.

Bryndzová polévka

Bryndza rozšlehaná s mlékem, povařená, servírovaná s plochými nudlemi.

Bryndzová polévka II.

Rychlá polévka z uvařených brambor, rozdrobené bryndzy a orestované cibulky ochucené červenou mletou paprikou a zalité vodou.

Brynzové halušky

Namíchané halušky z brambor a mouky, uvařené, zcezené, servírované promíchané s brynzou, posypané vyškvařenou slaninou.

Brynzové halušky (moučné)

Halušky z hrubé mouky, mléka a vejce, se slaninou a brynzou.

Brynzové halušky II.

Nastoruhané brambory promíchané s moukou, solí a vajíčkem, těsto pak protlačené přes sítko haluškovače, halušky uvařené v solené vodě, okapané servírované promíchané se slaninou a brynzou.

Brynzové knedlíčky se slaninou

Knedlíčky z brynzy a dalších ingrediencí, uvařené ve slané vodě, servírované polité rozpuštěnou slaninou.

Brynzové pagáčky

Slané pečené bochánky s chutí a vůní po brynze a dalších použitých surovinách. Skvěle se hodí jako mlsání k pivu či vínu.

Brynzové pirohy II.

Uvařené pirohy naplněné brynzou, zlehka promícháme s vyškvařenou slaninou, servírované ozdobené brynzou.

Brynzové řezy

Slaný zákusek ze Slovenska. Brynza smíchaná s máslem, žervé, sterilovaným hráškem a na kostičky nakrájenou mrkví, servírovaná ztuhlá, nakrájená na plátky.

Demikát – brynzová polévka II.

Polévka z brynzy, šlehačky, koření, brambor a dalších ingrediencí, servírovaná posypaná krutony.

Domácí živáňská pečeně

Prošpikovaná vepřová kýta pečená v alobalu.

Domikát z Donoval

Polévka ze Slovenska připravená z brynzy, cibule, rozškvařené slaniny, másla a koření.

Gazdovská krkovička

Ně několika místech ke kosti nakrojená, ale nedokrojená krkovice, ochucená kořením rozmíchaným v oleji, upečená doměkka naditá plátky slaniny a česneku.

Guláš po horňácku

Guláš z vepřového bůčku, fazolí a leča.

Halušky s brynzou

Další varianta oblíbených slovenských halušek, tentokrát podle Nadi Indruchové.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy