REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovensko


Bačovské taštičky

Z uvařených brambor a dalších ingrediencí vypracované těsto, plněné brynzovou směsí, vytvarované do taštiček, uvařené ve vodě, servírované posypané na kostičky nakrájenou vyškvařenou slaninou a brynzou.

Bírešské maso

Závitky z okořeněné krkovičky doplněné o plátky oravské slaniny nebo uzeného boku, zprudka opečené na tuku, pak podušené v hrnci spolu s kyselým zelím, podlité masovým vývarem.

Bramborové strapačky s kysaným zelím

Strapačky jsou vlastně halušky servírované s podušeným zelím.

Bratislavský guláš II.

Guláš z kližky, vína, hořčice, smetany a dalších ingrediencí.

Bratislavský guláš III.

Guláš z hovězího masa, kořenové zeleniny a dalších surovin podle receptu od našich sousedů ze Slovenska.

Bratislavský tokáň

Na nudličky nakrájené hovězí maso, podušené na cibulovém základě spolu s houbami, rajčatovým protlakem a hráškem doměkka.

Bryndzová polévka

Bryndza rozšlehaná s mlékem, povařená, servírovaná s plochými nudlemi.

Bryndzová polévka II.

Rychlá polévka z uvařených brambor, rozdrobené bryndzy a orestované cibulky ochucené červenou mletou paprikou a zalité vodou.

Brynzové halušky

Namíchané halušky z brambor a mouky, uvařené, zcezené, servírované promíchané s brynzou, posypané vyškvařenou slaninou.

Brynzové halušky (moučné)

Halušky z hrubé mouky, mléka a vejce, se slaninou a brynzou.

Brynzové halušky II.

Nastoruhané brambory promíchané s moukou, solí a vajíčkem, těsto pak protlačené přes sítko haluškovače, halušky uvařené v solené vodě, okapané servírované promíchané se slaninou a brynzou.

Brynzové knedlíčky se slaninou

Knedlíčky z brynzy a dalších ingrediencí, uvařené ve slané vodě, servírované polité rozpuštěnou slaninou.

Brynzové pagáčky

Slané pečené bochánky s chutí a vůní po brynze a dalších použitých surovinách. Skvěle se hodí jako mlsání k pivu či vínu.

Brynzové pirohy II.

Uvařené pirohy naplněné brynzou, zlehka promícháme s vyškvařenou slaninou, servírované ozdobené brynzou.

Brynzové řezy

Slaný zákusek ze Slovenska. Brynza smíchaná s máslem, žervé, sterilovaným hráškem a na kostičky nakrájenou mrkví, servírovaná ztuhlá, nakrájená na plátky.

Demikát – brynzová polévka II.

Polévka z brynzy, šlehačky, koření, brambor a dalších ingrediencí, servírovaná posypaná krutony.

Domácí živáňská pečeně

Prošpikovaná vepřová kýta pečená v alobalu.

Domikát z Donoval

Polévka ze Slovenska připravená z brynzy, cibule, rozškvařené slaniny, másla a koření.

Gazdovská krkovička

Na několika místech ke kosti nakrojená, ale nedokrojená krkovice, ochucená kořením rozmíchaným v oleji, upečená doměkka naditá plátky slaniny a česneku.

Grilážky

Nepečené mlsání, oplatky plněné sladkým oříškovým krémem, servírované buď jako kostky, nebo jako oplatkové řezy ve tvaru trojúhelníčků či delších oplatků.

Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.