REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavský guláš II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z kližky, vína, hořčice, smetany a dalších ingrediencí.


Ingredience:
600 ghovězího předního masa, nejlépe kližky
3 dlsmetany
2 dlbílého vína
3-4 kskuličky černého pepře
2-3 ksnového koření
2 ksmrkve
1 kscibule
1 kspetržele
1/2 kscitrónu
1/4 ksceleru
1 lžícehladké mouky
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžičkaocta
1/2 lžičkycukru
špetka tymiánu
kousek bobkového listu
černý pepř
sůl
vývar z kostí

Postup:

1. Kližku nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, promícháme se lžící oleje a necháme chvíli odležet, mezitím na polovině dávky oleje podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny pokrájené na kostičky a osmahneme ji
2. Vložíme maso, prudce opečeme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a na plátky nakrájený citrón, zakápneme octem a na mírném ohni dusíme, až maso pustí šťávu
3. Podle potřeby podléváme střídavě bílým vínem a vývarem, případně vodou
4. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku oleje a hladké mouky
5. Nakonec do šťávy přidáme hořčici, smetanu, cukr, dostatečné množství vývaru a dobře vše rozmícháme
6. Vaříme asi 30 minut, hotovou omáčku prolisujeme přes sítko, přikyselíme a případně dosolíme
7. Zbytek zeleniny, kterou jsme mezitím v osolené vodě uvařili doměkka, pokrájíme na nudličky a vložíme spolu s kostkami masa do omáčky, vše prohřejeme a můžeme servírovat.

Doporučení:

Bratislavský guláš podáváme nejlépe s houskovými knedlíky.

Poznámka:

Vývar z kostí viz. recepty: Vývar A (z hovězích kostí), Vývar B (z bílých kostí).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy