REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavský guláš II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z kližky, vína, hořčice, smetany a dalších ingrediencí.


Ingredience:
600 ghovězího předního masa, nejlépe kližky
3 dlsmetany
2 dlbílého vína
3-4 kskuličky černého pepře
2-3 ksnového koření
2 ksmrkve
1 kscibule
1 kspetržele
1/2 kscitrónu
1/4 ksceleru
1 lžícehladké mouky
1 lžíceplnotučné hořčice
1 lžičkaocta
1/2 lžičkycukru
špetka tymiánu
kousek bobkového listu
černý pepř
sůl
vývar z kostí

Postup:

1. Kližku nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme, promícháme se lžící oleje a necháme chvíli odležet, mezitím na polovině dávky oleje podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny pokrájené na kostičky a osmahneme ji
2. Vložíme maso, prudce opečeme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a na plátky nakrájený citrón, zakápneme octem a na mírném ohni dusíme, až maso pustí šťávu
3. Podle potřeby podléváme střídavě bílým vínem a vývarem, případně vodou
4. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku oleje a hladké mouky
5. Nakonec do šťávy přidáme hořčici, smetanu, cukr, dostatečné množství vývaru a dobře vše rozmícháme
6. Vaříme asi 30 minut, hotovou omáčku prolisujeme přes sítko, přikyselíme a případně dosolíme
7. Zbytek zeleniny, kterou jsme mezitím v osolené vodě uvařili doměkka, pokrájíme na nudličky a vložíme spolu s kostkami masa do omáčky, vše prohřejeme a můžeme servírovat.

Doporučení:

Bratislavský guláš podáváme nejlépe s houskovými knedlíky.

Poznámka:

Vývar z kostí viz. recepty: Vývar A (z hovězích kostí), Vývar B (z bílých kostí).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy