REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bírešské maso

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závitky z okořeněné krkovičky doplněné o plátky oravské slaniny nebo uzeného boku, zprudka opečené na tuku, pak podušené v hrnci spolu s kyselým zelím, podlité masovým vývarem.


Ingredience:
400 gvepřové kotlety bez kosti
400 gkyselého zelí
100 goravské slaniny nebo uzeného bůčku
250 mlmasového vývaru
4 lžičkypálivé paprikové pasty
1/2 lžičkykmínu
2-3 ksbobkové listy
2 ksstroužky česneku
2 kscibule
1 ksbrambory
mletý černý pepř
máslo nebo olej
sůl

Postup:

1. Maso omyjeme, nakrájíme na 4 kotlety, které poměrně hodně naklepeme a po obou stranách osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s paprikovou pastou
2. Na okořeněné maso položíme plátky slaniny nebo bůčku, maso zavineme do tvaru závitků a zajistíme párátky nebo potravinářským provázkem
3. Závitky zprudka opečeme, ze všech stran, dozlatova na rozpáleném přepuštěném másle nebo oleji, pak je vytáhneme z pánve a dáme do hlubšího hrnce
4. K závitkům přidáme pokrájené kyselé zelí, bobkový list, kmín a vše podlijeme masovým vývarem
5. Ve výpeku po mase zpěníme oloupanou, nadrobno pokrájenou cibuli, kterou potom přidáme do hrnce k masu
6. Vše spolu pár minut podusíme, přidáme očištěný a nastrouhaný brambor, přikryjeme a dusíme doměkka.

Doporučení:

Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovým knedlíkem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy