ostatní
Brynzové pagáčky
Slané pečené bochánky s chutí a vůní po brynze a dalších použitých surovinách. Skvěle se hodí jako mlsání k pivu či vínu.
Brynzové řezy
Slaný zákusek ze Slovenska. Brynza smíchaná s máslem, žervé, sterilovaným hráškem a na kostičky nakrájenou mrkví, servírovaná ztuhlá, nakrájená na plátky.
Langoše s klobásou
Kdo by neznal langoše? Na Slovensku je podávají s klobáskou.
Oškvarkové pagáče (škvarkové pagáče)
Originální recept ze Slovenska na pravé škvarkové pagáče. Jde o rodinný recept mámy zmrzlináře ze Slovenska, našeho kamaráda prodávajícího zmrzlinu ve stánku na Brněnské přehradě již před více jak 20 lety.
Tradiční velikonoční syrek
Velikonoční syrek, jinak také hrudka či syrec, je oblíbená vaječná pochutinu ze Slovenska. Je to taková obdoba české vaječné tlačenky, i když výrobní postup je jiný. Servíruje se nejčastěji na chlebu, nebo jen tak rozkrájená na plátky spolu s oblíbeným pečivem.
Velikonoční hrudka
Recept ze Slovenska na velikonoční hrudku, někde také nazývanou syrek, nebo syrec. Jde vlastně o vaječný sýr vzdáleně podobný naší vaječné tlačence. Podává se buď na chlebu, ve formě plátků, nebo také jen tak, s bagetami, rohlíky a podobně. Hrudka je skvělá doplněná o různé bylinky, jarní cibulky či například nastrouhaný křen smíchaný se šlehačkou.
reklama