REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Oškvarkové pagáče (škvarkové pagáče)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Originální recept ze Slovenska na pravé škvarkové pagáče. Jde o rodinný recept mámy zmrzlináře ze Slovenska, našeho kamaráda prodávajícího zmrzlinu ve stánku na Brněnské přehradě již před více jak 20 lety.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
500 gškvarků
20 gkvasnic
0,5 lmléka
1 ksvejce
trochu oleje do těsta
trochu cukru do kvásku
Ostatní:
papír na pečení, váleček, vykrajovátko
rozšlehané vejce na pomašlení pagáčů
kmín, pepř, sůl na posypání povrchu pagáčů

Postup:
  1. Do vlažného mléka nasypeme trochu cukru, přidáme rozdrobené kvasnice, necháme vzejít kvásek, ten přilijeme k mouce, přidáme olej, sůl, vypracujeme těsto vláčné jako na klasický koláč, necháme vykynout.
  2. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na placku silnou asi 1 cm, tu pak potřeme nadrobno pomletými škvarkami, pokud jsou mále slané, osolíme je.
  3. Těsto přeložíme, jako když tvoříme listové těsto, pěkně jednu polovinu přes druhou, necháme 30 minut kynout, pak těsto opět rozválíme a přeložíme, opět necháme 30 minut kynout, postup ještě jednou zopakujeme, tedy opět těsto přeložíme a rozválíme tentokráte ale na 2-3 cm silnou placku.
  4. Z placky vykrajujeme vhodným vykrajovátkem na cukroví kolečka, tedy jednotlivé pagáče, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení.
  5. Pagáče pomašlujeme (potřeme) rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, hrubozrnnou solí, popřípadě paprikou či pepřem, dáme péci do trouby vyhřáté na 180-190 °C 15-20 minut, tedy pěkně dozlatova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Světová kuchyně? Která je vaše nejoblíbenější hned po té naší české?

A máme tu nové téma měsíce! Díky možnosti cestovat, ale i tisíců restaurací otevřených v Česku, které se orientují na propagaci pokrmů téměř z celého světa, dnes i my Češi můžeme porovnat naši českou kuchyni s tou světovou. Nás zajímá, která zahraniční kuchyně dokázala Čechy oslovit a stala se pro nás tou nejoblíbenější, samozřejmě hned po té naší české.

číst dále ...

Fusilli, makaróny nebo lasagne: Vyznáte se v těstovinách?

Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte se, jak který druh co nejlépe využít.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

K létu patří grilování. Inspirujte se recepty ze surovin ze sousedství

Také cítíte, že něco visí ve vzduchu? Nemějte tentokrát obavy, máme totiž na mysli vůni grilu. Grilovací sezona je v plném proudu, proto nezahálíme a nabízíme inspiraci v podobě jednoduchých a chuťově pestrých receptů, v nichž nechybí suroviny z našich krajů. Jedná se o to nejlepší, co u nás máme – výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina. Toto prestižní krajské ocenění mohou získat produkty pouze jednou za rok. Pojďte si s námi užít letní chutě naplno a vyzkoušet výherní výrobky v rámci následujících receptů: opečený chleba s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou, grilované kotlety s dipem ze zakysané smetany, hořčice a kerblíku a grilovaný mladý římský salát s ořechy a uzeným špekem. Jako bonus přidáváme smaženého kapra v pivním těstíčku s majonézou z meduňky.

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy