REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

polévky

Bryndzová polévka

Bryndza rozšlehaná s mlékem, povařená, servírovaná s plochými nudlemi.

Bryndzová polévka II.

Rychlá polévka z uvařených brambor, rozdrobené bryndzy a orestované cibulky ochucené červenou mletou paprikou a zalité vodou.

Demikát – brynzová polévka II.

Polévka z brynzy, šlehačky, koření, brambor a dalších ingrediencí, servírovaná posypaná krutony.

Domikát z Donoval

Polévka ze Slovenska připravená z brynzy, cibule, rozškvařené slaniny, másla a koření.

Polévka s jemnými haluškami

Polévka z morkových kostí, s vložkou vařené zeleniny a halušek.

Polévka starej mamy

Vývar z vepřového masa a kostí, kořenové zeleniny a koření, servírovaný s vložkou halušek.

Skopová polévka s kroupami

Skopové přední povařené v celku s kořenovou zeleninou, servírované nakrájené na kostičky zalité vývarem s vložkou povařených krup.

Slovenská fazolačka s kysaným zelím

Slovenská fazolová polévka, lidově “fazolačka”, právě v podzimních a zimních měsících dokonale zahřeje a zasytí. Máme tu recept na jednu z mnoha variant této oblíbené polévky, má totiž mnoho obměn a variací.

Slovenská kapustnica

Slovenská obdoba naší zelňačky z východního Slovenska má mnoho podob, někde se přidávají do polévky kroupy, ve vánoční kapustnici zase nesmí chybět sušené švestky a zahušťuje se kysanou smetanou …

Slovenská kapustnica

Hustá obědová polévka z kyselého zelí, uzeného masa, klobásek, hub …. a koření.

Slovenská polévka mrvenica

Mrvenica, mrvenička, východňársky sciranka je na Slovensku název pro drobnou těstovinovou zavářku do polévky ale i jednoduchou polévku z mrvenice, krupek, sušených hub a dalších surovin. Toto je recept na jednu z variant této polévky.

Slovenská zelňačka s uzeným kolenem

Zelňačka z nakládaného zelí, brambor a kousků povařeného uzeného masa.

Smetanová polévka s vejci

Polévka z bledé jíšky, vody, smetany a koření s vložkou ztracených vajec.

Štúrovská štědrovečerní polévka

Rybí polévka z ježdíků.

Tatranská cibulačka

Cibulačka dle receptu našich východních sousedů.

Vánoční zelňačka neboli kapustnica

Vánoční zelňačka neboli kapustnica je tradiční součástí štědrovečerní tabule na Slovensku. I tady platí, stejně jako v Česku u rybí polévky, kolik slovenských rodin, tolik různých receptů. Liší se v drobnostech, ale základem je vždy kysané zelí. To nejlepší, které můžete sehnat. Řada Slováků tuto nepřekonatelnou polévku připravuje i na bujaré silvestrovské oslavy. Prý se tak vyhnou novoročnímu bolehlavu. Ten se vás naštěstí při KetoMix dietě netýká, i tak si ale můžete pochutnat na této skvělé polévce.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy