polévky
Bryndzová polévka
Bryndza rozšlehaná s mlékem, povařená, servírovaná s plochými nudlemi.
Bryndzová polévka II.
Rychlá polévka z uvařených brambor, rozdrobené bryndzy a orestované cibulky ochucené červenou mletou paprikou a zalité vodou.
Demikát – brynzová polévka II.
Polévka z brynzy, šlehačky, koření, brambor a dalších ingrediencí, servírovaná posypaná krutony.
Domikát z Donoval
Polévka ze Slovenska připravená z brynzy, cibule, rozškvařené slaniny, másla a koření.
Polévka s jemnými haluškami
Polévka z morkových kostí, s vložkou vařené zeleniny a halušek.
Polévka starej mamy
Vývar z vepřového masa a kostí, kořenové zeleniny a koření, servírovaný s vložkou halušek.
Skopová polévka s kroupami
Skopové přední povařené v celku s kořenovou zeleninou, servírované nakrájené na kostičky zalité vývarem s vložkou povařených krup.
Slovenská fazolačka s kysaným zelím
Slovenská fazolová polévka, lidově “fazolačka”, právě v podzimních a zimních měsících dokonale zahřeje a zasytí. Máme tu recept na jednu z mnoha variant této oblíbené polévky, má totiž mnoho obměn a variací.
Slovenská kapustnica
Slovenská obdoba naší zelňačky z východního Slovenska má mnoho podob, někde se přidávají do polévky kroupy, ve vánoční kapustnici zase nesmí chybět sušené švestky a zahušťuje se kysanou smetanou …
Slovenská kapustnica
Hustá obědová polévka z kyselého zelí, uzeného masa, klobásek, hub …. a koření.
Slovenská polévka mrvenica
Mrvenica, mrvenička, východňársky sciranka je na Slovensku název pro drobnou těstovinovou zavářku do polévky ale i jednoduchou polévku z mrvenice, krupek, sušených hub a dalších surovin. Toto je recept na jednu z variant této polévky.
Slovenská zelňačka s uzeným kolenem
Zelňačka z nakládaného zelí, brambor a kousků povařeného uzeného masa.
Smetanová polévka s vejci
Polévka z bledé jíšky, vody, smetany a koření s vložkou ztracených vajec.
Štúrovská štědrovečerní polévka
Rybí polévka z ježdíků.
Tatranská cibulačka
Cibulačka dle receptu našich východních sousedů.
Vánoční zelňačka neboli kapustnica
Vánoční zelňačka neboli kapustnica je tradiční součástí štědrovečerní tabule na Slovensku. I tady platí, stejně jako v Česku u rybí polévky, kolik slovenských rodin, tolik různých receptů. Liší se v drobnostech, ale základem je vždy kysané zelí. To nejlepší, které můžete sehnat. Řada Slováků tuto nepřekonatelnou polévku připravuje i na bujaré silvestrovské oslavy. Prý se tak vyhnou novoročnímu bolehlavu. Ten se vás naštěstí při KetoMix dietě netýká, i tak si ale můžete pochutnat na této skvělé polévce.
reklama