Vánoční zelňačka neboli kapustnica je tradiční součástí štědrovečerní tabule na Slovensku. I tady platí, stejně jako v Česku u rybí polévky, kolik slovenských rodin, tolik různých receptů. Liší se v drobnostech, ale základem je vždy kysané zelí. To nejlepší, které můžete sehnat. Řada Slováků tuto nepřekonatelnou polévku připravuje i na bujaré silvestrovské oslavy. Prý se tak vyhnou novoročnímu bolehlavu. Ten se vás naštěstí při KetoMix dietě netýká, i tak si ale můžete pochutnat na této skvělé polévce.
Ingredience:
75 g | kysaného zelí |
50 g | šunky, nakrájené na kostičky |
50 g | mrkve, nakrájené na kolečka |
50 g | cibule, nakrájené nadrobno |
1 odměrka | KetoMix polévky se zeleninovou příchutí |
1 lžička | mleté papriky |
5 ks | černého pepře |
3 ks | kuličky nového koření |
1 ks | bobkový list |
řepkový olej | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Podle návodu na obalu si připravte KetoMix polévku se zeleninovou příchutí.
- Na 1 lžíci řepkového oleje osmahněte ve větším hrnci mrkev a cibuli. Jakmile je zelenina zlehka opečená, přidejte šunku. Pak zasypte mletou paprikou, velmi krátce orestujte a zalijte KetoMix polévkou se zeleninovou příchutí. Dle potřeby zřeďte vodou.
- Vložte bobkový list, nové koření a pepř. Přidejte kysané zelí. Pokud jsou nudličky zelí příliš dlouhé, můžete ho ještě několikrát překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy.
- Zvolna vařte, dokud zelí nezměkne. Trvá to asi 20 minut.
- Vyjměte koření a podle chuti polévku dosolte.
Recept k článku: Vánoce bez kalorií