REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka s jemnými haluškami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Polévka z morkových kostí, s vložkou vařené zeleniny a halušek.


Ingredience:
2000 gmorkových kostí
2 lžícesterilovaného hrášku
15 kskuliček celého pepře
8 kskuliček nového koření
2 ksbobkového listu
2 ksmrkve
1 kscibule
1 kspetržele
1/2 ksceleru s natí
voda
sůl
Na halušky:
100 mlmléka
80 gkrupice
20 gmásla
1 ksvejce
voda
sůl

Postup:

1. Omyté morkové kosti dáme do hrnce, zalijeme asi 1500 ml studené vody, přidáme celou oloupanou cibuli, celý pepř, nové koření, bobkové listy, sůl, přivedeme k varu, pak plamen stáhneme, vaříme zvolna asi 2 hodiny a v průběhu vaření sbíráme vytvořenou pěnu
2. Oloupanou kořenovou zeleninu přidáme do vývaru a uvaříme doměkka, syrovou celerovou nať odložíme stranou
3. Mezitím si připravíme halušky tak, že mléko přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme máslo a pomalu za stálého míchání přisypáváme krupici, pak vše krátce povaříme, dokud nevznikne hustá kaše, kterou necháme vychladnout a nakonec vmícháme rozklepnuté vejce
4. Připravené těsto rozetřeme na prkénko, nožem odkrajujeme malé halušky přímo do vroucí osolené vody a až vyplavou na hladinu, tak je vyndáme
5. Hotový vývar přecedíme, kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kousky, vrátíme zpět do vývaru, přidáme okapaný hrášek, uvařené halušky, ozdobíme celerovou natí a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy