REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovenská kapustnica

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hustá obědová polévka z kyselého zelí, uzeného masa, klobásek, hub …. a koření.


Ingredience:
cca 1 kguzeného masa
cca 80 gsušených hub
600-800 gkyselého zelí
4 lžičkymleté červené papriky
2 lžičkysoli
1,5 lžičkymletého černého pepře
8 kskuliček černého pepře
cca 6 ksstroužků česneku
4 kskuličky nového koření
3 ksbobkové listy
2 ksuzené domácí klobásy
2 kshovězího bujónu (masox)
1 kshoubového bujónu
4 lvody + voda z hub + voda do na jíšku
Na jíšku:
olej + hladká mouka + červená paprika mletá + voda

Postup:

1. Do studené vody dáme celý kus umytého vyuzeného masa, bujóny, černý pepř mletý i kuličky, bobkové listy, nové koření, červenou mletou papriku a prolisovaný česnek, vše spolu povaříme asi tak 1 hodinu
2. Přidáme mírně vodou propláchnutou a nakrájené zelí (nálev, tedy kyselou vodu si necháme!), vařící vodou spařené houby i s vodou a necháme vařit dalších cca 30 minut
3. Potom vytáhneme uzené maso, z kterého část nakrájíme na kousky, ty přidáme nakonec zpět do polévky
4. Také přidáme celé uzené klobásy a pokračujeme ve vaření
5. Zatím, co se polévka dále vaří, připravíme si tmavou jíšku; z mouky a oleje uděláme jíšku, do které zamícháme mletou červenou papriku, jíškou kapustnici zahustíme
6. Podle chuti polévku ještě můžeme okyselit kyselou vodou z kapusty, chvíli vše povaříme
7. Nakonec vytáhneme klobásky, část nakrájíme na kolečka, část necháme v celku
8. Nakrájené uzené maso a klobásy přidáme zpět do polévky, prohřejeme a můžeme podávat.

Doporučení:

Maso, co nám zbude i klobásku podáváme na studeno s hořčicí a chlebem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy