REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovenská kapustnica

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hustá obědová polévka z kyselého zelí, uzeného masa, klobásek, hub …. a koření.


Ingredience:
cca 1 kguzeného masa
cca 80 gsušených hub
600-800 gkyselého zelí
4 lžičkymleté červené papriky
2 lžičkysoli
1,5 lžičkymletého černého pepře
8 kskuliček černého pepře
cca 6 ksstroužků česneku
4 kskuličky nového koření
3 ksbobkové listy
2 ksuzené domácí klobásy
2 kshovězího bujónu (masox)
1 kshoubového bujónu
4 lvody + voda z hub + voda do na jíšku
Na jíšku:
olej + hladká mouka + červená paprika mletá + voda

Postup:

1. Do studené vody dáme celý kus umytého vyuzeného masa, bujóny, černý pepř mletý i kuličky, bobkové listy, nové koření, červenou mletou papriku a prolisovaný česnek, vše spolu povaříme asi tak 1 hodinu
2. Přidáme mírně vodou propláchnutou a nakrájené zelí (nálev, tedy kyselou vodu si necháme!), vařící vodou spařené houby i s vodou a necháme vařit dalších cca 30 minut
3. Potom vytáhneme uzené maso, z kterého část nakrájíme na kousky, ty přidáme nakonec zpět do polévky
4. Také přidáme celé uzené klobásy a pokračujeme ve vaření
5. Zatím, co se polévka dále vaří, připravíme si tmavou jíšku; z mouky a oleje uděláme jíšku, do které zamícháme mletou červenou papriku, jíškou kapustnici zahustíme
6. Podle chuti polévku ještě můžeme okyselit kyselou vodou z kapusty, chvíli vše povaříme
7. Nakonec vytáhneme klobásky, část nakrájíme na kolečka, část necháme v celku
8. Nakrájené uzené maso a klobásy přidáme zpět do polévky, prohřejeme a můžeme podávat.

Doporučení:

Maso, co nám zbude i klobásku podáváme na studeno s hořčicí a chlebem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy