Mrvenica, mrvenička, východňársky sciranka je na Slovensku název pro drobnou těstovinovou zavářku do polévky ale i jednoduchou polévku z mrvenice, krupek, sušených hub a dalších surovin. Toto je recept na jednu z variant této polévky.
Ingredience:
1 hrst | krup |
1 hrst | sušených hub |
1 hrst | mrvenice |
50 g | slaniny |
1 ks | cibule |
1,5 l | vývaru z kostí |
sladká červená paprika | |
sušená petrželka | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Do vývaru vložíme hrst krup, hrst sušených hub, osolíme, okmínujeme, vaříme do měkka (lepší je použít kroupy předem vařené polévka je pak dříve hotova).
- Na sádle v pánvi necháme zesklovatět nakrájenou cibuli se slaninou, přidáme hrst mrvenice, posypeme červenou paprikou, krátce orestujeme.
- Obsah pánve vyklopíme do vývaru, vaříme až mrvenica (zavářka změkne, podle chuti polévku nakonec přisolíme, dochutíme pepřem, na talíři posypeme sušenou petrželkou (nebo libečkem, či celerovou natí).
Polévku můžeme ještě dochutit česnekem, majoránkou a vývar pak bude připomínat chutí dršťkovou polévku.
Poznámka:Text i foto: D.M.