REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slovenská fazolačka s kysaným zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slovenská fazolová polévka, lidově “fazolačka”, právě v podzimních a zimních měsících dokonale zahřeje a zasytí. Máme tu recept na jednu z mnoha variant této oblíbené polévky, má totiž mnoho obměn a variací.


Ingredience:
300-400 gpředem vařených velkých bílých fazolí (nebo fazole ve slaném nálevu z konzervy)
250 gkysaného zelí
250 gmaďarské klobásy
50 gslaniny
1,5 l vývaru z kostí
1 hrstsušených hub
2 lžícerajského protlaku
4 kskuličky nového koření
1 ksbobkový list
sladká mletá paprika
hladká mouka
celý kmín
sádlo
pepř
sůl
zakysaný smetana (nemusí být)

Postup:
  1. Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli s kostičkami slaniny, posypeme mletou paprikou a hladkou moukou, uděláme jíšku.
  2. Jíšku naředíme vývarem a přidáme propláchnuté, překrájené kysané zelí a vše zalijeme vývarem.
  3. Přidáme bobkový list, nové koření, ztlumíme oheň, přiklopíme poklicí, dusíme 30 minut, až zelí změkne.
  4. V mezičase opečeme na sádle na kolečka nakrájenou klobásu.
  5. Když je zelí měkké přidáme uvařené fazole a předem namočené houby, dochutíme rajským protlakem, solí, pepřem, vaříme 10 minut.
  6. Polévku nalijeme do talířů, přidáme opečenou klobásu, může zjemnit lžící zakysané smetany. Podáváme s pečivem.
Poznámka:

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy