Na několika místech ke kosti nakrojená, ale nedokrojená krkovice, ochucená kořením rozmíchaným v oleji, upečená doměkka naditá plátky slaniny a česneku.
Ingredience:
cca 1,5 kg | vepřové krkovice s kostí v celku (může být i bez kosti) |
200 g | tučnější (prorostlejší) slaniny |
1 balení | oblíbeného koření jako např. grilovací, vepřová pečeně, pikantní žebírka apod. |
1 palice | česneku |
1 dcl | oleje |
3 ks | cibule |
voda | |
sůl pouze v případě že ji neobsahuje koření |
Postup:
- Krkovičku v celku omyjeme a nařežeme na plátky ke kosti tak do dvou třetin.
- V misce rozmícháme koření s olejem a celou krkovičku i v zářezech štětcem pěkně natřeme.
- Do zářezů poklademe plátky slaniny a na plátky pokrájený česnek.
- Celou krkovičku posypeme cibulí nakrájenou na půlměsíčky, podlijeme tak cca 3 dcl vody a v zakrytém pekáči, nebo pod alobalem, pečeme při 170 °C tak cca 3 hodinky.
- Po upečení plátky dokrojíme dospodu (ony se nám pěkně oddělí od kosti), kterou si obereme od zbylého masíčka, plátky naskládáme na mísu, ozdobíme upečenou cibulí a polijeme šťávou.
Podáváme s rýží, nebo vařenými bramborami popřípadě bramborovou kaší.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené-varené.sk a také na facebooku: Pečené, varené s Ivou.