REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové beigli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční maďarský vánoční ořechový závin. Peče se i na Velikonoce.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
100 gvepřových škvarků
1 ksžloutku na potření
60 gmásla
50 gmoučkového cukru
2 lžícemléka
1 lžičkastrouhané citronové kůry
1/2 balíčkuprášku do pečiva
moučkový cukr na posypání
Na náplň:
250 gvlašských ořechů
150 gmoučkového cukru
1 lžičkacitronové šťávy
1 balíčekvanilkového cukru
50 mlrumu
2 ksvajec

Postup:

1. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a škvarky umeleme na jemno 2. Prosátou polohrubou mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškovým cukrem, přidáme změklé máslo, namleté škvarky, nastrouhanou citronovou kůru, mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu proležet
3. Na náplň vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme připravený tuhý sníh z bílků a citronové šťávy, přidáme rum, na jemno umleté ořechy a vše dobře promícháme
4. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ořechovou náplní a svineme do závinu, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do kola, okraje přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným žloutkem
5. Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova (asi 45 minut), pak necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Ořechová náplň se často nahrazuje makovou náplní, nebo se pečou půl na půl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy