Tradiční maďarský vánoční ořechový závin. Peče se i na Velikonoce.
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
100 g | vepřových škvarků |
1 ks | žloutku na potření |
60 g | másla |
50 g | moučkového cukru |
2 lžíce | mléka |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
1/2 balíčku | prášku do pečiva |
moučkový cukr na posypání | |
Na náplň: | |
250 g | vlašských ořechů |
150 g | moučkového cukru |
1 lžička | citronové šťávy |
1 balíček | vanilkového cukru |
50 ml | rumu |
2 ks | vajec |
Postup:
1. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a škvarky umeleme na jemno 2. Prosátou polohrubou mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškovým cukrem, přidáme změklé máslo, namleté škvarky, nastrouhanou citronovou kůru, mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu proležet
3. Na náplň vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme připravený tuhý sníh z bílků a citronové šťávy, přidáme rum, na jemno umleté ořechy a vše dobře promícháme
4. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ořechovou náplní a svineme do závinu, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do kola, okraje přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným žloutkem
5. Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova (asi 45 minut), pak necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Ořechová náplň se často nahrazuje makovou náplní, nebo se pečou půl na půl.