REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové beigli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční maďarský vánoční ořechový závin. Peče se i na Velikonoce.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
100 gvepřových škvarků
1 ksžloutku na potření
60 gmásla
50 gmoučkového cukru
2 lžícemléka
1 lžičkastrouhané citronové kůry
1/2 balíčkuprášku do pečiva
moučkový cukr na posypání
Na náplň:
250 gvlašských ořechů
150 gmoučkového cukru
1 lžičkacitronové šťávy
1 balíčekvanilkového cukru
50 mlrumu
2 ksvajec

Postup:

1. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a škvarky umeleme na jemno 2. Prosátou polohrubou mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškovým cukrem, přidáme změklé máslo, namleté škvarky, nastrouhanou citronovou kůru, mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu proležet
3. Na náplň vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme připravený tuhý sníh z bílků a citronové šťávy, přidáme rum, na jemno umleté ořechy a vše dobře promícháme
4. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ořechovou náplní a svineme do závinu, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do kola, okraje přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným žloutkem
5. Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova (asi 45 minut), pak necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Ořechová náplň se často nahrazuje makovou náplní, nebo se pečou půl na půl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy