REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové beigli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční maďarský vánoční ořechový závin. Peče se i na Velikonoce.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
100 gvepřových škvarků
1 ksžloutku na potření
60 gmásla
50 gmoučkového cukru
2 lžícemléka
1 lžičkastrouhané citronové kůry
1/2 balíčkuprášku do pečiva
moučkový cukr na posypání
Na náplň:
250 gvlašských ořechů
150 gmoučkového cukru
1 lžičkacitronové šťávy
1 balíčekvanilkového cukru
50 mlrumu
2 ksvajec

Postup:

1. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a škvarky umeleme na jemno 2. Prosátou polohrubou mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškovým cukrem, přidáme změklé máslo, namleté škvarky, nastrouhanou citronovou kůru, mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut v chladu proležet
3. Na náplň vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem i vanilkovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme připravený tuhý sníh z bílků a citronové šťávy, přidáme rum, na jemno umleté ořechy a vše dobře promícháme
4. Odpočinuté těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ořechovou náplní a svineme do závinu, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do kola, okraje přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným žloutkem
5. Dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme dozlatova (asi 45 minut), pak necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Ořechová náplň se často nahrazuje makovou náplní, nebo se pečou půl na půl.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy