REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pandoro

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční sladký italský chléb ve tvaru hvězdice, potřený marmeládou a posypaný moučkovým cukrem. Hned po Panettone patří v Itálii k těm nejoblíbenějším vánočním moučníkům.


Ingredience:
Na kvásek:
24 gčerstvých kvasnic nebo 1 balení sušených kvasnic
4 lžícevlažné vody
1 lžičkacukru
110 mlhladké mouky
1 ksvětšího žloutku pokojové teploty
Na těsto:
1120 mlpolohrubé mouky (nebělené)
170 mljemného krystalového cukru
110 mlvlažné vody
4 lžícemeruňkové marmelády
3 lžícepovoleného másla
1 sáčekvanilkového cukru
7 ksvelkých žloutků (pokojové teploty)
1 ksvelkého vejce (pokojové teploty)
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

Postup:

1. V menší misce si připravíme kvásek; rve vlažné vodě rozmícháme rozdrobené kvasnice poslu s cukrem, žloutkem a moukou, necháme v teple vzejít, což trvá tak 5-15 minut
2. Na vál navršíme cca 670 g mouky, uděláme do ní velký důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek a 4 ks žloutky rozšlehané spolu s 110 ml cukru, povoleným máslem a teplou vodou, pomocí rukou postupně přidáváme mouku a vypracujeme lepivou kouli
3. V této fázi na vál přisypeme více mouky a těsto hněteme 5-10 minut, těsto by mělo zůstat mírně lepivé
4. Mísu vytřeme máslem, vložíme do ní těsto a několikrát ho otočíme, aby se obalilo v másle, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít, až zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat tak 1 hodinu
5. Pěstí těsto v míse zmáčkneme, přidáme 110 ml mouky, 3 ks žloutky, celé vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru, hněteme, až se vše pěkně spojí
6. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a hněteme dalších 10-15 minut, těsto vrátíme zpět do mísy, několikrát ho otočíme, přikryjeme a necháme opět kynout další 1 hodinu, nebo až opět nakyne
7. Máslem vymažeme a moukou vysypeme dvě formy na Pandoro, tradiční mají hvězdicový tvar, pokud je nemáme, postačí naše bábovkové formy, těsto pěstí opět zmáčkneme, rozdělíme ho na dvě části, na pomoučeném vále je vyválíme do tvaru koulí, ty pak vložíme do forem, přikryjeme utěrkou a necháme je kynout tak dlouho, až těsto vyplní 2/
3 objemu forem
8. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 35-40 minut do zlatohněda, kontrolu můžeme provést špejlí, která by po zapíchnutí do těsta a opětovném vytáhnutí měla zůstat čistá
9. Obě Pandoro necháme asi 10 minut stát, až pak je vyklopíme nejlépe na mřížku a necháme úplně vychladnout
10. Rozehřátou marmeládou potřeme celý povrch Pandoro, nakonec je hojně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem

Doporučení:

Pandoro se dají dobře zabalené zamrazit, v tom případě se potírají marmeládou a cukrují až po rozmrazení. Kdo nemá rád, může samozřejmě marmeládu vynechat.

Poznámka:

Rozpis je na dvě Pandoro!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy