REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pandoro

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční sladký italský chléb ve tvaru hvězdice, potřený marmeládou a posypaný moučkovým cukrem. Hned po Panettone patří v Itálii k těm nejoblíbenějším vánočním moučníkům.


Ingredience:
Na kvásek:
24 gčerstvých kvasnic nebo 1 balení sušených kvasnic
4 lžícevlažné vody
1 lžičkacukru
110 mlhladké mouky
1 ksvětšího žloutku pokojové teploty
Na těsto:
1120 mlpolohrubé mouky (nebělené)
170 mljemného krystalového cukru
110 mlvlažné vody
4 lžícemeruňkové marmelády
3 lžícepovoleného másla
1 sáčekvanilkového cukru
7 ksvelkých žloutků (pokojové teploty)
1 ksvelkého vejce (pokojové teploty)
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

Postup:

1. V menší misce si připravíme kvásek; rve vlažné vodě rozmícháme rozdrobené kvasnice poslu s cukrem, žloutkem a moukou, necháme v teple vzejít, což trvá tak 5-15 minut
2. Na vál navršíme cca 670 g mouky, uděláme do ní velký důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek a 4 ks žloutky rozšlehané spolu s 110 ml cukru, povoleným máslem a teplou vodou, pomocí rukou postupně přidáváme mouku a vypracujeme lepivou kouli
3. V této fázi na vál přisypeme více mouky a těsto hněteme 5-10 minut, těsto by mělo zůstat mírně lepivé
4. Mísu vytřeme máslem, vložíme do ní těsto a několikrát ho otočíme, aby se obalilo v másle, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít, až zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat tak 1 hodinu
5. Pěstí těsto v míse zmáčkneme, přidáme 110 ml mouky, 3 ks žloutky, celé vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru, hněteme, až se vše pěkně spojí
6. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a hněteme dalších 10-15 minut, těsto vrátíme zpět do mísy, několikrát ho otočíme, přikryjeme a necháme opět kynout další 1 hodinu, nebo až opět nakyne
7. Máslem vymažeme a moukou vysypeme dvě formy na Pandoro, tradiční mají hvězdicový tvar, pokud je nemáme, postačí naše bábovkové formy, těsto pěstí opět zmáčkneme, rozdělíme ho na dvě části, na pomoučeném vále je vyválíme do tvaru koulí, ty pak vložíme do forem, přikryjeme utěrkou a necháme je kynout tak dlouho, až těsto vyplní 2/
3 objemu forem
8. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 35-40 minut do zlatohněda, kontrolu můžeme provést špejlí, která by po zapíchnutí do těsta a opětovném vytáhnutí měla zůstat čistá
9. Obě Pandoro necháme asi 10 minut stát, až pak je vyklopíme nejlépe na mřížku a necháme úplně vychladnout
10. Rozehřátou marmeládou potřeme celý povrch Pandoro, nakonec je hojně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem

Doporučení:

Pandoro se dají dobře zabalené zamrazit, v tom případě se potírají marmeládou a cukrují až po rozmrazení. Kdo nemá rád, může samozřejmě marmeládu vynechat.

Poznámka:

Rozpis je na dvě Pandoro!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy