REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pandoro

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční vánoční sladký italský chléb ve tvaru hvězdice, potřený marmeládou a posypaný moučkovým cukrem. Hned po Panettone patří v Itálii k těm nejoblíbenějším vánočním moučníkům.


Ingredience:
Na kvásek:
24 gčerstvých kvasnic nebo 1 balení sušených kvasnic
4 lžícevlažné vody
1 lžičkacukru
110 mlhladké mouky
1 ksvětšího žloutku pokojové teploty
Na těsto:
1120 mlpolohrubé mouky (nebělené)
170 mljemného krystalového cukru
110 mlvlažné vody
4 lžícemeruňkové marmelády
3 lžícepovoleného másla
1 sáčekvanilkového cukru
7 ksvelkých žloutků (pokojové teploty)
1 ksvelkého vejce (pokojové teploty)
nastrouhaná kůra z 1 ks citrónu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na pocukrování

Postup:

1. V menší misce si připravíme kvásek; rve vlažné vodě rozmícháme rozdrobené kvasnice poslu s cukrem, žloutkem a moukou, necháme v teple vzejít, což trvá tak 5-15 minut
2. Na vál navršíme cca 670 g mouky, uděláme do ní velký důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek a 4 ks žloutky rozšlehané spolu s 110 ml cukru, povoleným máslem a teplou vodou, pomocí rukou postupně přidáváme mouku a vypracujeme lepivou kouli
3. V této fázi na vál přisypeme více mouky a těsto hněteme 5-10 minut, těsto by mělo zůstat mírně lepivé
4. Mísu vytřeme máslem, vložíme do ní těsto a několikrát ho otočíme, aby se obalilo v másle, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít, až zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat tak 1 hodinu
5. Pěstí těsto v míse zmáčkneme, přidáme 110 ml mouky, 3 ks žloutky, celé vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru, hněteme, až se vše pěkně spojí
6. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a hněteme dalších 10-15 minut, těsto vrátíme zpět do mísy, několikrát ho otočíme, přikryjeme a necháme opět kynout další 1 hodinu, nebo až opět nakyne
7. Máslem vymažeme a moukou vysypeme dvě formy na Pandoro, tradiční mají hvězdicový tvar, pokud je nemáme, postačí naše bábovkové formy, těsto pěstí opět zmáčkneme, rozdělíme ho na dvě části, na pomoučeném vále je vyválíme do tvaru koulí, ty pak vložíme do forem, přikryjeme utěrkou a necháme je kynout tak dlouho, až těsto vyplní 2/
3 objemu forem
8. V troubě vyhřáté na 190 °C pečeme 35-40 minut do zlatohněda, kontrolu můžeme provést špejlí, která by po zapíchnutí do těsta a opětovném vytáhnutí měla zůstat čistá
9. Obě Pandoro necháme asi 10 minut stát, až pak je vyklopíme nejlépe na mřížku a necháme úplně vychladnout
10. Rozehřátou marmeládou potřeme celý povrch Pandoro, nakonec je hojně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem

Doporučení:

Pandoro se dají dobře zabalené zamrazit, v tom případě se potírají marmeládou a cukrují až po rozmrazení. Kdo nemá rád, může samozřejmě marmeládu vynechat.

Poznámka:

Rozpis je na dvě Pandoro!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy