REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Panettone

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský vánoční moučník. Tento sladký chlebíček patří mezi nejoblíbenější vánoční moučníky v Itálii. Hned v závěsu za ním si získal velkou oblibu sladký chléb Pandoro.


Ingredience:
650 gpolohrubé mouky
200 grostliného tuku
150 gkandovaného ovoce
150 gkrupicového cukru
150 grozinek
50 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutky
2 ksvajec
1 ksvejce na potření
1 lžičkasoli
tuk na vymazání pergamenového papíru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
kůra z 1 ks citrónu
forma vysoká 12 cm o průměru 16 cm
pergamenový papír

Postup:
  1. Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, dobře rozmícháme, přidáme ještě 2 lžíce mouky a vše našleháme, na teplém místě necháme kvásek kynout.
  2. Prosátou mouku smícháme se žloutky, vejci, muškátovým oříškem, citronovou kůrou, solí, rozinkami a na drobno nasekaným kandovaným ovocem, přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý rostlinný tuk.
  3. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout.
  4. Pak těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
  5. Formu vyložíme pergamenovým papírem, kterou potřeme tukem, vložíme do ní bochánek a necháme dalších zhruba 30 minut kynout.
  6. Před pečením povrch panettone nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
  7. Troubu předehřejeme na 190-200 °C a moučník nejprve asi 15-20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160-170 °C a dopékáme asi 35-45 minut.
  8. Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ji vyklopíme, nejlépe na nějakou mřížku (aby nám vychladla i zespodu) a jakmile úplně vystydne, sejmeme pergamenový papír.
Doporučení:

Místo originální formy na panettone lze použít i hrnec o stejné velikosti a šířce, který však nesmí mít umělohmotná ucha! Vtipné je nahradit formu hlíněným květináčem.

A pokud si netroufáte na tento recept, nevadí, můžete si již hotové Panettone koupit například zde: Panettone – italská vánoční bábovka.

Poznámka:

Živé kvasinky potřebují pro správné množení teplé a tekuté prostředí (vlažné mléko) a také živnou půdu (cukr a mouka), správné kynutí vyžaduje i dostatek vzduchu, proto musíme při přípravě kvásek dostatečně našlehat a pak ho na teplém místě necháme kynout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy