REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Panettone II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italská tradiční vánoční specialita – sladký italský chléb.


Ingredience:
200 gtuku
150 gcukru krupice
150 grozinek
150 gkandovaného ovoce
50 gdroždí
4 ksžloutků
2 ksvajec
1 ksvejce na potření
1 lžičkasoli
250 mlmléka
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 citronu
tuk na vymazání formy a potření papíru
650 gpolohrubé mouky

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky krupicového cukru, 2 lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka umícháme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít
2. Zbylou prosátou polohrubou mouku, krupicový cukr, sůl, muškátový oříšek a na jemno nastrouhanou citronovou kůru promícháme
3. Přidáme rozklepnutá vejce, žloutky, na drobno nakrájené kandované ovoce, rozinky, kvásek, přilijeme zbylé mléko, rozpuštěný (ne horký) tuk a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple vykynout
4. Dno dortové formy potřeme tukem a pergamenový papír potřený tukem rozložíme po obvodu formy
5. Vykynuté těsto prohněteme, vytvarujeme z něho bochánek, položíme na dno formy a znovu necháme 30 minut kynout
6. Pak potřeme bochánek rozšlehaným vajíčkem, na vrchu nařízneme do kříže, dáme do trouby a při 200 °C necháme 20 minut zapéct, potom teplotu snížíme na 160 °C a panettone 40 minut dopékáme
7. Po upečení necháme 30 minut ve formě chladnout a pak vyklopíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy