REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Panettone II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italská tradiční vánoční specialita – sladký italský chléb.


Ingredience:
200 gtuku
150 gcukru krupice
150 grozinek
150 gkandovaného ovoce
50 gdroždí
4 ksžloutků
2 ksvajec
1 ksvejce na potření
1 lžičkasoli
250 mlmléka
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z 1 citronu
tuk na vymazání formy a potření papíru
650 gpolohrubé mouky

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky krupicového cukru, 2 lžic polohrubé mouky a poloviny vlažného mléka umícháme kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít
2. Zbylou prosátou polohrubou mouku, krupicový cukr, sůl, muškátový oříšek a na jemno nastrouhanou citronovou kůru promícháme
3. Přidáme rozklepnutá vejce, žloutky, na drobno nakrájené kandované ovoce, rozinky, kvásek, přilijeme zbylé mléko, rozpuštěný (ne horký) tuk a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple vykynout
4. Dno dortové formy potřeme tukem a pergamenový papír potřený tukem rozložíme po obvodu formy
5. Vykynuté těsto prohněteme, vytvarujeme z něho bochánek, položíme na dno formy a znovu necháme 30 minut kynout
6. Pak potřeme bochánek rozšlehaným vajíčkem, na vrchu nařízneme do kříže, dáme do trouby a při 200 °C necháme 20 minut zapéct, potom teplotu snížíme na 160 °C a panettone 40 minut dopékáme
7. Po upečení necháme 30 minut ve formě chladnout a pak vyklopíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy