REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční krůta s kaštanovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená krůta naplněná kaštanovou nádivkou, zdobená kuličkami bílého vína, opečenými kaštany a pečenými bramborami.


Ingredience:
1 ksmladé krůty (cca 3,5 kg)
1500 gjedlých kaštanů
250 gšunky
150 gdrůbežích jader
4 ksmenší cibule
1 šálekrýže
1/2 dlkoňaku
mletý pepř
olej
sůl
Na ozdobení:
snítky čerstvé petrželky
plody bílého vína
opečené brambory

Postup:

1. Krůtu nejprve pečlivě očistíme, opláchneme, necháme oschnout a celou důkladně prosolíme
2. Necháme ji aspoň 1 hodinu uležet
3. Játra naložíme do koňaku a necháme uležet 10 hodin před vlastní úpravou
4. Naložená játra jemně nasekáme, stejně tak šunku a oloupanou cibuli
5. Kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a pak je oloupeme, asi 60 g dáme stranou, ostatní rozmělníme na kaši
6. Rýži uvaříme v osolené vodě
7. Z jater, šunky, na jemno nasekané cibule, rozmělněných kaštanů a rýže připravíme nádivku, okořeníme ji mletým pepřem a osolíme
8. Očištěnou a prosolenou krůtu naplníme připravenou nádivkou
9. Otvor zašijeme nití a krůtu vložíme do velkého pekáče na olej
10. Krůtu zvolna pečeme dozlatova a během pečení ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou (jeden kg masa odpovídá cca 1 hodině pečení) 11. Asi 15 minut před koncem pečení obložíme krůtu zbylými celými kaštany
12. Krůtu obložíme kuličkami hroznů, opečenými kaštany a pečenými bramborami
13. Nakonec pokrm zdobíme čerstvou petrželkou.

Doporučení:

Mísu s krůtou můžeme dále doplnit o kolečka citrónu, pečenými kaštany a pod.

Poznámka:

Opečené brambory viz. recept: Opečené brambory.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy