REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční krocan s česnekovou kaší

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krocan upečený na slanině, plněný bramborovou česnekovou kaší.


Ingredience:
Rozpočet pro 8 osob:
1 ksmenší krocan (cca 3,5 kg)
80 gplátkové slaniny
2 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
1/2 lžičkynastrouhaného zázvoru
bílý mletý pep
sůl
voda na podlití
Na ozdobu:
1 ksgrapefruitu
listový salát
petrželka
Na kaši:
1000 gbrambor
50 gmásla
3-4 dlmléka
4 ksstroužky česneku
1 ksžloutku
sůl

Postup:

1. Očištěného a omytého krocana osušíme papírovou utěrkou
2. Důkladně ho po celém povrchu i uvnitř nasolíme a necháme asi 1 hodinu odležet
3. V pekáči rozehřejeme máslo, na dno rozložíme plátky slaniny a posypeme je zázvorem
4. Nasoleného krocana položíme na slaninu, podlijeme vodou a zakryté ho zvolna pečeme při teplotě kolem 190 °C
5. Při pečení krocana občas poléváme vypečenou šťávou a horkou vodou
6. Ke konci pečení, které trvá zhruba 3 hodiny, pekáč odkryjeme a dopečeme krocana dozlatova
7. Pak jej vyjmeme, pekáč s krocanem přendáme na vařič, necháme vypařit přebytečnou vodu, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, podlijeme sklenicí vody a necháme chvíli povařit
8. Šťávu podle chuti přisolíme a osolíme
9. Připravíme si česnekovou kaši (viz. níže)
10. Pak kaši přendáme do sáčku s tvořítkem a naplníme jí upečeného krocana
11. Krocana ozdobíme čerstvými listy salátu, snítky petrželky a plátky grapefruitu a ihned servírujeme na sváteční stůl.

Příprava kaše:
1. Oloupané brambory rozkrájíme na kousky a v osolené vodě je uvaříme doměkka
2. Horké brambory rozmačkáme, přisolíme, přidáme máslo a postupně přiléváme horké mléko
3. Vyšleháme hladkou jemnou kaši
4. Do hotové kaše přimícháme žloutek a rozetřený česnek.

Doporučení:

Krocana můžeme nahradit krůtou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy