Krocan upečený na slanině, plněný bramborovou česnekovou kaší.
Ingredience:
Rozpočet pro 8 osob: | |
1 ks | menší krocan (cca 3,5 kg) |
80 g | plátkové slaniny |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | hladké mouky |
1/2 lžičky | nastrouhaného zázvoru |
bílý mletý pep | |
sůl | |
voda na podlití | |
Na ozdobu: | |
1 ks | grapefruitu |
listový salát | |
petrželka | |
Na kaši: | |
1000 g | brambor |
50 g | másla |
3-4 dl | mléka |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | žloutku |
sůl |
Postup:
1. Očištěného a omytého krocana osušíme papírovou utěrkou
2. Důkladně ho po celém povrchu i uvnitř nasolíme a necháme asi 1 hodinu odležet
3. V pekáči rozehřejeme máslo, na dno rozložíme plátky slaniny a posypeme je zázvorem
4. Nasoleného krocana položíme na slaninu, podlijeme vodou a zakryté ho zvolna pečeme při teplotě kolem 190 °C
5. Při pečení krocana občas poléváme vypečenou šťávou a horkou vodou
6. Ke konci pečení, které trvá zhruba 3 hodiny, pekáč odkryjeme a dopečeme krocana dozlatova
7. Pak jej vyjmeme, pekáč s krocanem přendáme na vařič, necháme vypařit přebytečnou vodu, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, podlijeme sklenicí vody a necháme chvíli povařit
8. Šťávu podle chuti přisolíme a osolíme
9. Připravíme si česnekovou kaši (viz. níže)
10. Pak kaši přendáme do sáčku s tvořítkem a naplníme jí upečeného krocana
11. Krocana ozdobíme čerstvými listy salátu, snítky petrželky a plátky grapefruitu a ihned servírujeme na sváteční stůl.
Příprava kaše:
1. Oloupané brambory rozkrájíme na kousky a v osolené vodě je uvaříme doměkka
2. Horké brambory rozmačkáme, přisolíme, přidáme máslo a postupně přiléváme horké mléko
3. Vyšleháme hladkou jemnou kaši
4. Do hotové kaše přimícháme žloutek a rozetřený česnek.
Krocana můžeme nahradit krůtou.