REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční krocan s česnekovou kaší

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krocan upečený na slanině, plněný bramborovou česnekovou kaší.


Ingredience:
Rozpočet pro 8 osob:
1 ksmenší krocan (cca 3,5 kg)
80 gplátkové slaniny
2 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
1/2 lžičkynastrouhaného zázvoru
bílý mletý pep
sůl
voda na podlití
Na ozdobu:
1 ksgrapefruitu
listový salát
petrželka
Na kaši:
1000 gbrambor
50 gmásla
3-4 dlmléka
4 ksstroužky česneku
1 ksžloutku
sůl

Postup:

1. Očištěného a omytého krocana osušíme papírovou utěrkou
2. Důkladně ho po celém povrchu i uvnitř nasolíme a necháme asi 1 hodinu odležet
3. V pekáči rozehřejeme máslo, na dno rozložíme plátky slaniny a posypeme je zázvorem
4. Nasoleného krocana položíme na slaninu, podlijeme vodou a zakryté ho zvolna pečeme při teplotě kolem 190 °C
5. Při pečení krocana občas poléváme vypečenou šťávou a horkou vodou
6. Ke konci pečení, které trvá zhruba 3 hodiny, pekáč odkryjeme a dopečeme krocana dozlatova
7. Pak jej vyjmeme, pekáč s krocanem přendáme na vařič, necháme vypařit přebytečnou vodu, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, podlijeme sklenicí vody a necháme chvíli povařit
8. Šťávu podle chuti přisolíme a osolíme
9. Připravíme si česnekovou kaši (viz. níže)
10. Pak kaši přendáme do sáčku s tvořítkem a naplníme jí upečeného krocana
11. Krocana ozdobíme čerstvými listy salátu, snítky petrželky a plátky grapefruitu a ihned servírujeme na sváteční stůl.

Příprava kaše:
1. Oloupané brambory rozkrájíme na kousky a v osolené vodě je uvaříme doměkka
2. Horké brambory rozmačkáme, přisolíme, přidáme máslo a postupně přiléváme horké mléko
3. Vyšleháme hladkou jemnou kaši
4. Do hotové kaše přimícháme žloutek a rozetřený česnek.

Doporučení:

Krocana můžeme nahradit krůtou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy