REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční krocan s česnekovou kaší

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krocan upečený na slanině, plněný bramborovou česnekovou kaší.


Ingredience:
Rozpočet pro 8 osob:
1 ksmenší krocan (cca 3,5 kg)
80 gplátkové slaniny
2 lžícemásla
1 lžícehladké mouky
1/2 lžičkynastrouhaného zázvoru
bílý mletý pep
sůl
voda na podlití
Na ozdobu:
1 ksgrapefruitu
listový salát
petrželka
Na kaši:
1000 gbrambor
50 gmásla
3-4 dlmléka
4 ksstroužky česneku
1 ksžloutku
sůl

Postup:

1. Očištěného a omytého krocana osušíme papírovou utěrkou
2. Důkladně ho po celém povrchu i uvnitř nasolíme a necháme asi 1 hodinu odležet
3. V pekáči rozehřejeme máslo, na dno rozložíme plátky slaniny a posypeme je zázvorem
4. Nasoleného krocana položíme na slaninu, podlijeme vodou a zakryté ho zvolna pečeme při teplotě kolem 190 °C
5. Při pečení krocana občas poléváme vypečenou šťávou a horkou vodou
6. Ke konci pečení, které trvá zhruba 3 hodiny, pekáč odkryjeme a dopečeme krocana dozlatova
7. Pak jej vyjmeme, pekáč s krocanem přendáme na vařič, necháme vypařit přebytečnou vodu, zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, podlijeme sklenicí vody a necháme chvíli povařit
8. Šťávu podle chuti přisolíme a osolíme
9. Připravíme si česnekovou kaši (viz. níže)
10. Pak kaši přendáme do sáčku s tvořítkem a naplníme jí upečeného krocana
11. Krocana ozdobíme čerstvými listy salátu, snítky petrželky a plátky grapefruitu a ihned servírujeme na sváteční stůl.

Příprava kaše:
1. Oloupané brambory rozkrájíme na kousky a v osolené vodě je uvaříme doměkka
2. Horké brambory rozmačkáme, přisolíme, přidáme máslo a postupně přiléváme horké mléko
3. Vyšleháme hladkou jemnou kaši
4. Do hotové kaše přimícháme žloutek a rozetřený česnek.

Doporučení:

Krocana můžeme nahradit krůtou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy